Under – primul restaurant subacvatic din Europa


3 aprilie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Mircea Iordache Proiectat de către firma de arhitectură Snøhetta în oraşul Lindesnes, punctul cel mai sudic al litoralului norvegian, „Under” este primul restaurant subacvatic din Europa, fiind şi cea mai spaţioasă locaţie de acest gen din întreaga lume. Deschis publicului în 20 martie 2019, „Under” serveşte atât ca restaurant, cât şi ca centru de cercetare pentru viaţa marină.

Creată ca un bloc monolit de 34 de metri, clădirea în sine este o bijuterie arhitecturală. Este un fel de copie a unei formaţiuni perfecte de rocă, a cărei jumătate superioară se ridică brusc din apele învolburate ale Mării Nordului, în timp ce restul construcţiei se odihneşte pe fundul mării, la o adâncime de cinci metri.

În timp, „Under” va deveni un recif

Se pare că turiştii din întreaga lume vor avea un motiv întemeiat pentru a vizita sudul Norvegiei: o cină de vis la cinci metri sub nivelul mării. „Vom atrage turişti din întreaga lume, acesta este scopul nostru”, a declarat presei norvegiene Gaute Ubostad, unul dintre fondatorii acestui proiect special de restaurant subacvatic.

Restaurantul subacvatic „Under” va pune definitiv oraşul Lindesnes pe harta culinară, atât în Norvegia, cât şi de pe tot mapamondul. „Ne propunem să devenim un punct de lance pentru a avea succes pe piaţa internaţională. Cred că va fi o atracţie care va face ca mai mulţi oameni să considere că este interesant să vină în Norvegia şi să combine o vizită aici cu alte lucruri”, a precizat Ubostad.

Situat într-un punct critic, în care se întâlnesc mai mereu furtunile de mare din nord cu cele din sud şi unde speciile marine prosperă atât în apele sărate, cât şi în cele sălcii, creaţia celor de la Snøhetta se situează într-o locaţie unică. Concepută pentru a se integra în timp în mediul marin, partea exterioară brută, din beton a construcţiei se va transforma treptat într-un recif artificial.

Decorul interior al „Under” contrastează cu exteriorul

La sosire, vizitatorii sunt întâmpinaţi cu un foaier liniştit, îmbrăcat în lemn de stejar. Acesta contrastează cu exteriorul atât de turbulent, întreg decorul creând o atmosferă caldă şi primitoare în interiorul restaurantului. Panourile de pe plafon fac referinţă la culorile unui apus de soare peste mare, în timp ce eleganţa subtilă a textilelor fin împletite conferă clădirii o atmosferă intimă.

De asemenea, oaspeţii sunt întâmpinaţi în braţele calde ale designului fimei Scandi. Împărţite pe trei nivele, decorurile interioare sunt un efort de echipă, cu accent pe firmele locale. Firma Kvadrat a contribuit cu textilele şi panourile acustice, iar brandul local Hamran a înnobilat spaţiul cu mobilierul uşor şi placările cu stejar.

Deşi capacitatea sa maximă este de 100 persoane, restaurantul „Under” serveşte în fiecare seară cina unui număr de numai 35-40 oaspeţi, într-o sală de mese protejată de apa mării de pereţi din beton armat cu grosimea de o jumătate de metru.

Obiectivul culinar al restaurantului este de a crea clienţilor săi o experienţă delicioasă, bazată pe produse de înaltă calitate, provenite din surse locale, cu un accent deosebit pe capturarea naturală a faunei sălbatice din zonă.

Fereastra „Under” oferă privelişti unice

Semănând cu periscopul unui submarin, fereastra masivă a restaurantului subacvatic oferă o imagine minunată a transformării fundului mării odată cu schimbarea atât de rapidă a condiţiilor meteo din zona respectivă. Servind ca „ochi panoramic” al clădirii, fereastra acrilică având grosimea de peste 90 cm, lată de 11 metri şi înaltă de 3,4 metri, oferă o cale de acces vizual pentru conectarea oaspeţilor cu feerica faună şi floră submarină.

Vizitatorii vor putea viziona tot felul de specii de peşti, în funcţie de perioada din an. Specii de peşti obişnuiţi din această zonă, cum sunt somonul şi codul, labride colorate, arici de mare, crabi şi homari luptând în bătălii ca de gladiatori, câini de mare (adică mini-rechini) şi alge marine deosebite. De asemenea, vor vedea „live” marea înfuriată. Au fost observate chiar şi foci în afara ferestrei, însă cercetătorul marin norvegian Trond Rafoss speră că acestea nu îi vor vizita foarte des, deoarece vor speria ceilalţi peşti.

Divertisment şi meniu variat la „Under”

Restaurantul va asigura divertisment subacvatic pentru oaspeţii săi. Cercetătorii lucrează pentru a „instrui” speciile de peşti, precum şi animalele mici consumate de aceştia. Iluminatul artificial este folosit pentru a atrage planctonul care, la rândul său, atrage alte vietăţi marine şi peşti în zonă. Şi apoi va exista o sărbătoare în curs de desfăşurare, pentru încântarea publicului din restaurant. „Unul dintre criteriile noastre principale este că oaspeţii noştri vor ajunge să experimenteze ceva unic în mare”, a precizat Gaute Ubostad.

Desigur, experienţa restaurantului nu se limitează doar la peştii care înoată în afara restaurantului. Peştii şi crustaceele din apropiere care vor fi servite pe farfuria din restaurant vor fi feluri de mâncare foarte importante. Bineînţeles, va exista şi o selecţie excelentă de fructe de mare. Dar, de asemenea, clienţii vor avea posibilitatea de a degusta păsări marine şi oi sălbatice care au păşunat iarbă sălbatică în arhipelagul din apropiere.

Master-chef-ul de la „Under” este renumitul bucătar Nicolai Ellitsgaard Pedersen, ceea ce înseamnă că mâncarea va fi de primă clasă. Pedersen a fost bucătar-şef al renumitului restaurant „Måltid” din centrul oraşului Kristiansand şi a lucrat o perioadă şi la celebrul restaurant „Henne Kirkeby Kro”, din Henne, Danemarca.

Posibilităţi de cazare în vecinătatea „Under”

Vizitarea restaurantului „Under” nu va merita doar excursia în sine. Turiştii vor putea descoperi multe alte obiective turistice în regiunea sudică a Norvegiei. Vigeland, centrul municipal al oraşului Lindesnes se află la doar 15 minute de mers cu maşina de oraşul Mandal, unde se află plaja Sjøsanden. De acolo, drumul duce spre Spangereid, unde obiectivele turistice includ faimosul canal Spangereid, redeschis în 2007, despre care se spune că a fost folosit de vikingi.

De asemenea, Gaute Ubostad ar dori să facă un sejur cât mai convenabil pentru oaspeţii care vin de departe să viziteze „Under”. Acesta se află la o distanţă confortabilă de mers pe jos de hotelul Lindesnes Havhotell. În plus, urmând drumul Spangereidveien până acesta se termină, veţi ajunge la o altă atracţie turistică majoră din sudul Norvegiei. Farul din Lindesnes este cel mai vechi din această ţară şi poate fi un loc excelent pentru cei cărora le place să admire forţa şi măreţia naturii.

Restaurant cu funcţii de studiu şi cercetare

Alături de funcţia de luat masa, restaurantul „Under” va găzdui şi întâlniri cu echipe interdisciplinare de cercetare care studiază biologia marină şi comportamentul peştilor, prin intermediul instrumentelor de măsurare instalate pe şi în afara faţadei clădirii. Cercetările vor documenta populaţia, comportamentul şi diversitatea speciilor care îşi au habitatul în jurul restaurantului, cu scopul final de a crea noi oportunităţi de îmbunătăţire a gestionării acestor resurse marine.

„Ca o nouă emblemă pentru Norvegia de Sud, Under propune combinaţii şi provocări ce determină plasarea fizică a unei persoane în mediul său. În această clădire, vă puteţi afla sub apă, deasupra fundului mării, undeva între pământ şi mare. Acest lucru vă va oferi noi perspective şi modalităţi de a vedea lumea, atât dincolo, cât şi sub linia de plutire” a declarat Kjetil Trædal Thorsen, fondator şi arhitect al firmei Snøhetta.

Potrivit descrierilor arhitecţilor, „Under” este o poveste a contrastelor; contrastul dintre peisaj şi mare; deasupra şi dedesubt. Proiectul subliniază echilibrul ecologic delicat dintre pământ şi mare şi atrage atenţia asupra modelelor durabile de consum responsabil. Concentrându-se pe coexistenţa vieţii pe uscat şi în mare, „Under” propune un nou mod de a înţelege relaţia oamenilor cu mediul înconjurător – la suprafaţă şi sub apă, alături de viaţa marină.
Under – primul restaurant subacvatic din Europa was last modified: aprilie 3rd, 2019 by Mircea IordacheArticolul Under – primul restaurant subacvatic din Europa a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/constructii-si-amenajari/constructii-alese/under-primul-restaurant-subacvatic-norvegia/

Comentarii