Turnul Mjøsa a devenit cea mai înaltă clădire de lemn din lume


1 mai 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Știri și noutățiBy Mircea Iordache Odată cu recenta sa inaugurare, la sfârşitul lunii martie 2019, Turnul Mjøsa din localitatea norvegiană Brumunddal a devenit oficial cea mai înaltă clădire din lemn (cunoscută şi sub denumirea de „plyscraper”) în clasamentul celor mai înalte construcţii din lemn de pe mapamond, unde la loc de cinste se află şi Mănăstirea Săpânţa-Peri din ţara noastră. Turnul Mjøsa a fost ridicat relativ repede (mai puţin de doi ani), beneficiind de ajutorul unui material special, uşor şi ecologic, Kerto LVL ((laminated veneer lumber – furnir laminat stratificat), furnizat de compania finlandeză Metsä Wood, material având un rol esenţial în consolidarea podelelor.

Turnul Mjøsa reprezintă un vis devenit realitate pentru investitorul privat norvegian Arthur Buchardt. El a dorit să construiască cea mai înaltă clădire de lemn din lume, în Brumunddal, Norvegia, pe ţărmurile celui mai mare lac din această ţară, Mjøsa. Turnul oferă locuinţe, spaţii de birouri şi un hotel pentru oamenii care doresc ceva diferit faţă de condiţiile oferite de hotelurile obişnuite. Dar ce înseamnă această clădire cu 18 etaje? Ea nu numai că se ridică până la 85,4 metri înălţime, ci este, în plus, construită într-o manieră cu adevărat unică.

Simbolizând ultimele tendinţe din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător, Turnul Mjøsa dovedeşte faptul că clădirile înalte pot fi construite folosind resurse şi furnizori locali, precum şi produse durabile din lemn. În afară de glulam (lemn laminat încleiat) şi CLT (cross-laminated timber – lemn laminat transversal), clădirea foloseşte noile produse Kerto LVL livrate din Finlanda.

Turnul Mjøsa preferă designul tradiţional

Abordarea de proiectare folosită pentru Turnul Mjøsa este înrădăcinată în tradiţia norvegiană de a folosi lemnul în arhitectură, astfel încât să reziste testului timpului.

„Vrem să îi inspirăm pe alţii să construiască în acelaşi mod”, spune Øystein Elgsaas, arhitect şi partener la Voll Arkitekter, firma ce a proiectat Turnul Mjøsa. Designul unei clădiri înalte, folosind lemnul, a fost o provocare pozitivă pentru Elgsaas. Structura portantă este similară clădirilor convenţionale, dar dimensiunile elementelor sunt mult mai mari decât cele obişnuite: grinzile din lemn au avut, în medie, 60 × 60 cm iar cele mai mari, folosite în colţuri, au avut 60 × 150 cm.

„A trebuit să găsim o structură îngustă a planului, care să ofere camere pentru diferite tipuri de spaţii şi, în acelaşi timp, să asigure faptul că grinzile nu sunt prea dominante în interior, şi am reuşit”, spune Elgsaas. Clădirea a câştigat premiul pentru cea mai bună arhitectură mixtă la concursul New York Design Awards din 2018.

Deopotrivă, „scheletul” şi „pielea” (adică structura şi faţada turnului Mjøsa sunt realizate exclusiv din lemn. Structura constă din coloane, grinzi şi elemente diagonale din glulam, acestea fiind potrivite pentru clădirile înalte, în timp ce secţiunile transversale mari pot îndeplini cerinţele privind siguranţa la incendiu. Primele zece etaje, cu birouri şi facilităţi hoteliere, sunt realizate din elemente prefabricate din lemn, iar podelele realizate din panouri Q (fabricate din materialul Kerto LVL de la Metsä Wood) asigură rigiditatea necesară.

Beton pentru atenuarea oscilaţiilor turnului Mjøsa

Totuşi, terasele de la etajele superioare, cele cu apartamente, sunt realizate din beton. Acest lucru se datorează creşterii cantitatăţii de oscilaţii, odată cu urcarea către un nivel superior al unei clădiri construite din lemn. Greutatea betonului atenuează oscilaţia şi nu o face la fel de vizibilă. Coloanele de bază ale structurii destinate ascensoarelor şi scărilor au fost fabricate din CLT.

Panourile Q din Kerto LVL au fost uşor de procesat ca o componentă a elementelor prefabricate din lemn la fabrica lui Moelven Limtre. Unele dintre ele au fost pre-tăiate şi şlefuite în prealabil.

„Kerto LVL este un material uşor şi foarte drept; astfel, acest lucru a garantat producţia fără întârzieri. Calitatea produsului este foarte bună”, a recunoscut Rune Abrahamsen, CEO la Moelven Limtre. Furnirul stratificat laminat Kerto LVL are, de asemenea, un raport mare rezistenţă-greutate.

Greutatea redusă a fost un beneficiu şi în faza de asamblare. Deoarece toate elementele au fost prefabricate şi uşor de manevrat, structura a crescut cu aproape un etaj în fiecare săptămână.

Structura turnului Mjøsa conţine şarpante, coloane şi grinzi

Principala structură portantă constă din şarpante grele de-a lungul faţadelor, precum şi coloane şi grinzi în interiorul clădirii. Şarpantele direcţionează forţele generale în direcţia orizontală şi verticală şi dau clădirii rigiditatea necesară. Mai jos, puteţi vedea structura din interiorul clădirii.

CLT s-a folosit pentru sarcinile secundare, cum ar fi scările şi coloanele ascensorului. De asemenea, panourile Q de la Metsä Wood au constituit elementele de podea ce au ajutat în plan secundar, prin transferarea forţelor vântului către structura clădirii.

„În calitate de producători de glulam, ne străduim să folosim propriul nostru material în cea mai mare măsură posibilă. Cu toate acestea, Kerto LVL este un material superior pentru planşeurile superioare şi grinzile de capăt”, a continuat Abrahamsen, potrivit presei locale.
Citește și alte articole din categoria Cea mai înaltă clădire.

Elemente diagonale pentru stabilitatea turnului Mjøsa

Pentru a asigura stabilitatea Turnului Mjøsa , contravântuirea a fost asigurată cu elemente diagonale imense de-a lungul faţadei.

„Şarpantele oferă o rigiditate orizontală suficientă pentru a face faţă forţelor uriaşe ale vântului. Fermitatea materialului CLT este inferioară şarpantelor şi nu face parte din stabilizarea laterală”, a precizat Abrahamsen.

Mii de şuruburi, cuie şi plăci din oţel au fost utilizate în conexiunile de tip lemn-lemn sau oţel-lemn, pentru a transfera sarcinile. S-au folosit şuruburi din oţel cu filet dublu pentru a conecta grinzile de la capăt, iar şuruburile au conectat grinzile de capăt şi elementele de podea. Apoi, a fost nevoie de o combinaţie de cuie şi şuruburi pentru a conecta elementele de podea la grinzile de sprijin. Grinzile podelelor au fost, de asemenea, conectate între ele cu plăci şi cuie.

„Conexiunile au fost proiectate astfel încât elementele de podea prefabricate să acţioneze ca o placă rigidă”, a precizat Abrahamsen.

Siguranţă maximă a Turnului Mjøsa privind incendiile

Elementele de pardoseală au fost îmbunătăţite pentru siguranţa la incendiu. Turnul Mjøsa a fost construit în conformitate cu reglementările stricte privind siguranţa împotriva incendiilor. Întreaga clădire are un sistem de aspersoare de ultimă generaţie.

Lemnul masiv netratat îşi creează o suprafaţă rezistentă la foc, deoarece stratul exterior se carbonizează atunci când este expus la foc, protejându-se împotriva eventualelor deteriorări la foc. Pentru a rezuma, structurile din lemn masiv fabricate la dimensiuni mari sunt o alegere bună, deoarece menţin capacitatea portantă în caz de incendiu.

În plus, fiecare etaj a fost construit ca un compartiment individual. Elementele de podea – inclusiv Kerto LVL şi glulam – au o rezistenţă la foc de 90 de minute. Aceste elemente au fost modernizate astfel încât focul să nu se poată extinde.

Cooperarea de durată – cheia succesului

Cele două părţi implicate în ridicarea Turnului Mjøsa, Metsä Wood şi Moelven Limtre cooperează de ani de zile. Abrahamsen apreciază atât calitatea, cât şi certificarea materiei prime.

„Kerto LVL ne-a ajutat să transformăm Turnul Mjøsa într-un mod cât mai durabil posibil”, a concluzionat Abrahamsen, care aşteaptă cu nerăbdare noi proiecte de mare anvergură. Pe măsură ce oraşele devin mai dens populate, cererea pentru construcţii durabile este în reală creştere, iar utilizarea lemnului va juca un rol din ce în ce mai important pe viitor.
Turnul Mjøsa a devenit cea mai înaltă clădire de lemn din lume was last modified: aprilie 29th, 2019 by Mircea IordacheArticolul Turnul Mjøsa a devenit cea mai înaltă clădire de lemn din lume a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/constructii-si-amenajari/arhitectura/turnul-mjosa-cea-mai-inalta-cladire-lemn/

Comentarii