Poligonul nuclear din Coreea de Nord este într-un stadiu avansat de desființare


15 mai 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Știri și noutățiBy Gheorghe Cristian Paul Coreea de Nord ar fi început desfiinţarea singurului său poligon cunoscut de teste nucleare, în perspectiva summitului istoric dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, potrivit site-ului american specializat pe analize nord-coreene 38 North, citat marţi de AFP şi Yonhap, după cum relatează și agerpres.

Imagini obţinute prin satelit datate 7 mai arată „primele dovezi incontestabile în sensul că desfiinţarea poligonului de la Punggye-ri este într-un stadiu avansat”, precizează site-ul american.

Citește și: Turcia şi Africa de Sud îşi recheamă ambasadorii din Israel

Phenianul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute ca va distruge „complet” centrul de la Punggye-ri, din nord-estul ţării, într-o ceremonie prevăzută să aibă loc între 23 şi 25 mai, în prezenţa media internaţionale invitate.

Este vorba de facilitatea unde Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare, cel mai recent şi până acum cel mai puternic fiind testul unei bombe cu hidrogen, în septembrie 2017. Luna trecută, Kim Jong-un a declarat că ţara sa a finalizat dezvoltarea forţei nucleare şi nu mai are nevoie de respectivul poligon.

Imaginile prezentate de 38 North arată că mai multe clădiri operaţionale importante şi o serie de anexe de la Punggye-ri au fost demolate şi că au loc lucrări de pregătire a ceremoniei consacrate desfiinţării, în mijlocul ruinelor fiind ridicată o platformă unde ar urma cel mai probabil să fie instalaţi ziariştii şi cameramanii invitaţi la ceremonie.

Intrările în tuneluri nu par în schimb să fi fost desfiinţate deocamdată, acest lucru urmând să se întâmple după toate probabilităţile chiar în faţa media străine, menţionează 38 North.

Citește și: Talibanii atacă violent în Afganistan. Se dau lupte grele la Farah – VIDEO

Unii experţi avertizează totuşi că Phenianul nu s-a angajat încă public să renunţe la controversatul său arsenal, care ar conţine, în afară de bomba atomică, şi rachete capabile să atingă teritoriul SUA.

Imagini captate luna trecută prin satelit arată semne de construcţie la situl nuclear nord-coreean de la Yongbyon, dar nu se ştie la ce ar urma să servească noile clădiri şi „nu sunt semne că ar fi iminente operaţiuni în preajma reactorului”, notează 38 North.

Un turn de răcire al reactorului de la Yongbyon a fost distrus în 2007, în urma unui acord cu Washingtonul, dar în scurt timp Phenianul a relansat activitatea la reactor, aminteşte AFP.

Articolul Poligonul nuclear din Coreea de Nord este într-un stadiu avansat de desființare apare prima dată în Black News.

Via: https://blacknews.ro/poligonul-nuclear-din-coreea-de-nord-este-intr-un-stadiu-avansat-de-desfiintare/

Comentarii