Idei mari pentru apartamente mici


5 aprilie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Alina Andrei Atunci când căutăm să ne achiziţionăm o casă nouă foarte mulţi dintre noi preferă, în primul rând, spaţiile ceva mai generoase. Problema este că nu întotdeauna le şi găsim şi suntem nevoiţi să ne mulţumim cu locuinţe mai mici, neîncăpătoare sau chiar înghesuite. De cele mai multe ori, anunţurile imobiliare au un limbaj destul de ”misterios” şi foarte târziu ajungem să înţelegem că, de fapt, ”confortabil” înseamnă ”minuscul”, ”nerenovat” înseamnă ”ca după petrecere”, iar ”modificat” înseamnă adăugarea unei camere suplimentare prin instalarea unor pereţi falşi. Sper că nu am supărat pe nimeni!

Când, însă, întâlnim un apartament luminos de 200 de metri pătraţi, pe o stradă cu pomi aliniaţi şi cu toate avantajele ”la zi”, ne gândim că am dat lovitura. Eu zic să nu mai visez mult şi să mă întorc la locuinţele noastre miniaturale. Mă rog, pot exista şi astfel de norocoşi! Dar, cu noi, ceilalţi, ce rămâne de făcut?!
Citește și 10 motive pentru a iubi o casă mică
În cazul caselor mici opţiunile de decorare sunt extrem de limitate, dar nu imposibile. Camerele de zi cu diferite subdiviziuni (grinzi), dormitoarele micuţe, bucătăriile lungi şi înguste şi băile de dimensiuni şi mai reduse ne fac să credem că nu avem nicio şansă la un decor desprins din reviste. Şi totuşi, se poate!

Ştiind cum să profităm de fiecare colţişor al casei şi de fiecare spaţiu cu potenţial decorativ ne vom putea crea visul de a avea o casă armonioasă din punct de vedere estetic.

Adăugaţi oglinzi pentru a face o cameră să pară mai mare

Veţi spune că adăugarea oglinzilor pentru a crea iluzia unei încăperi mai mari nu este un truc nou de decorare, şi aveţi perfectă dreptate. Însă numai după ce veţi recurge practic la introducerea acestora în încăpere, fie ea camera de zi, baie sau dormitor, veţi constata că este unul dintre cele mai transfomatoare modalităţi de creare a senzaţiei de spaţiu. Nu numai că acest truc creează iluzia unui spaţiu mai mare, dar reflectă şi lumina, având o şi mai mare contribuţie în cazul unei camere cu o singură fereastră sau cu ferestre mai mici.
Citește și Oglinda și utilizarea ei în amenajările interioare
Dacă intenţionaţi să adăugaţi oglinzi înrămate în camera dvs., aflaţi că stilul chiar contează. Nu numai că o oglindă maximizează spaţiul şi lumina dintr-o încăpere, dar şi dublează orice se află în ea. Veţi dori ca întotdeauna oglinda să reflecte un spaţiu curat şi frumos, aşa că sfatul nostru ar fi să-l păstraţi neîncărcat. O oglindă mare declarativă constituie ea în sine un punct focal al unei camere, aşa că ar fi bine să vă concentraţi pe decorarea unei zone diferite pentru a evita aglomerarea inutilă.
Citește și Tot ce trebuie să știți înainte de a atârna o oglindă
Unul dintre cele mai neaşteptate trucuri de styling care funcţionează este instalarea unui candelabru de sticlă de mari dimensiuni. Încercăm mereu să facem o cameră mai mare, dar nu trebuie să uităm niciodată că putem şi alungi camera. Tot ceea ce atrage privirea în sus joacă un rol important în planul vertical al spaţiului, oferind iluzia unei camere mai înalte decât este în realitate.

oglinda mare in apartament mic

Uitaţi de pereţii-galerie şi încercaţi, în schimb, un perete-draperie

Când am aflat că unii specialişti cochetează cu ideea unui „perete-draperie”, am fost foarte neîncrezătoare, poate şi pentru că nu mai auzisem niciodată de acest truc de design. Curând, însă aveam să descopăr că instalarea draperiilor de la podea până la tavan pentru a acoperi un zid simplu face ca încăperea să pară mai puţin ca ”de cutie”. Draperiile sunt o modalitate rentabilă şi dramatică de a adăuga arhitectură instantanee în orice cameră. Vă permit să experimentaţi cu texturi diferite şi să extindeţi un spaţiu mai mic, păstrând în acelaşi timp interesul. Dacă veţi alege un perete-galerie, cu multe fotografii înrămate agăţate la distanţe relativ mici unele de altele, veţi constata nu numai că spaţiul va fi mai mic, dar şi mai dezordonat din pricina mulţimii de cadre de mărimi şi forme diferite.

perete draperie

Atunci când încercaţi să faceţi un proiect pe cont propriu, ca cel al unui perete-galerie, cu siguranţă veţi folosi unelte, precum burghie sau şuruburi greşite, care pot deteriora interiorul peretelui, peretele însuşi sau obiectele pe care le atârnaţi. Pe de altă parte, cu ajutorul unei tije de metal (galerie) puteţi fixa o draperie fără prea multe bătăi de cap.

Dacă intenţionaţi să abordaţi singuri ideea de perete-draperie, designerii recomandă să acordaţi o atenţie deosebită lungimii tijei şi montării acesteia. Acest mini-proiect implică mai multe aspecte, cum ar fi utilizarea ancorelor şi a uneltelor corecte, dar şi importanţa esteticii, pentru a vă asigura că partea de jos a draperiei se va afla la distanţa ideală faţă de podea.

perete draperie

Stratificaţi accesoriile (nu vor arăta aglomerate)

Una dintre cele mai frecvente greşeli este concepţia că dacă avem mai puţine articole într-o cameră acest lucru o va face să pară mai mare. Se pare că, de fapt, exact contrariul este adevărat: de fiecare dată când veţi utiliza un nou accesoriu, cum ar fi o tavă, câteva cărţi pe măsuţa de cafea sau mai multe lămpi de birou, veţi crea mici viniete sau ”momente” prin care veţi face ca spaţiul să pară mai mare. Trucul este acela ca întotdeauna să alegeţi un loc pe care doriţi să aterizeze privirea. Puneţi-vă întrebarea care este primul lucru pe care doriţi să-l evidenţiaţi, şi porniţi din acel loc.
Citește și Cum să alegeți și să stilizați o măsuță de cafea
Nu este nicio problemă dacă locuinţei îi lipseşte personalitatea şi nu se simte încă ”gata”. Primul sfat ar fi să lăsaţi presiunea decorării la o parte. Una dintre cele mai grozave reguli atunci când folosiţi diverse obiecte pentru a vă stratifica spaţiul este să scăpaţi de ele dacă nu sunt absolut frumoase sau absolut funcţionale. În acest fel, atunci când faceţi noi achiziţii, ca de pildă o pătură sau un tablou, care vă încântă privirea şi sufletul, puteţi continua să adăugaţi noi şi noi obiecte, adică să continuaţi să stratificaţi. Lăsaţi suficient spaţiu pentru a permite locuinţei să evolueze odată cu dvs. Cu siguranţă, de-a lungul vieţii gusturile fiecăruia dintre noi se vor mai schimba, aşa că nu aglomeraţi spaţiul dintr-o dată cu tot felul de nimicuri (sau care vor deveni la un moment dat nimicuri).

accesorii stratificate

O altă greşeală majoră? Alegerea covorului greşit. În mod ironic, oamenii tind să creadă că o cameră mai mică are nevoie de un covor mai mic. Încălcaţi regulile şi alegeţi un covor mai mare pentru un spaţiu minuscul. Este o oportunitate excelentă de a face o cameră să se simtă mai dramatică.
Citește și Alegerea covorului perfect

Reevaluaţi-vă ”afişajele”

Fiecare apartament are capriciul său! O culoare neinspirată a dulapurilor de bucătărie, de exemplu, poate fi îndreptată printr-un nou strat de vopsea, cum ar fi un portocaliu gingaş. Probabil consideraţi că este o nuanţă mult prea îndrăzneaţă, dar vă asigurăm că o nouă faţă dată unora dintre elementele cu ”afişaj” vast va schimba cât aţi clipi întreaga atmosferă. Nicio culoare nu este prea tare sau prea excentrică, ba din contră este un factor de la care puteţi porni întreaga amenajare a unei încăperi. Niciun accesoriu sau truc de decorare nu poate compensa un ”afişaj” nefericit, este o alegere crucială. Şi încă un sfat: nu vă sfiiţi să folosiţi culorile tari chiar şi în apartamente mici, sau mai ales în apartamentele mici. Vor deveni curând punctele focale, de care era atâta nevoie.
Citește și Reguli de culoare pentru spațiile mici
Puterea dată de aspectul continuu, fără întreruperi neplăcute, care să spargă un decor şi-aşa obţinut cu mari eforturi, este extrem de importantă! Uneori, nu este nevoie decât de un strat proaspăt de vopsea pe dulapuri sau pereţi pentru a simţi întreg spaţiu transformat. Atunci când vă gândiţi la o decorare reuşită, curăţaţi-vă sau clarificaţi-vă atât modul de gândire cât şi spaţiul. Sau, şi mai corect spus, curăţaţi-vă spaţiul PRIN modul de gândire!

Dacă nu sunteţi foarte siguri că aceste nuanţe tari v-ar avantaja, daţi dulapurilor o nouă imagine prin folosirea (non)culorii alb, atât de comună şi totuşi, atât de vie. Totul va deveni mai strălucitor şi mai expresiv. Acesta este unul dintre cele mai eficiente moduri de a face o bucătărie pe cât de luxoasă pe atât de nedatată, adică, efectiv, fără vârstă. Pur şi simplu, puteţi da personalitate unui spaţiu!
Citește și Cum să creați un flux cromatic armonios în întreaga locuință
cromatica living mic

Dacă vă gândiţi să abordaţi proiectul de unii singuri, acordaţi atenţie procesului de pregătire, asigurându-vă că folosiţi o vopsea de calitate superioară, că pregătiţi suprafaţa înainte de aplicarea acesteia pentru o mai bună aderenţă şi, nu în ultimul rând, că daţi două sau trei straturi, astfel încât să obţineţi efectul scontat. NU uitaţi că există foarte multe nuanţe de alb, ca de altfel din orice culoare, şi că vă puteţi bucura şi de variantele lor mate. Finisajele mate sunt excelente în capacitatea lor de a ascunde orice urmă de imperfecţiuni de pe suprafeţe, fiind uşor de retuşat şi curăţat când este necesar. Albul mat tinde să se simtă mai blând, mai subtil şi mai sofisticat, în acelaşi timp.

Nu luaţi totul atât de în serios

Există şi posibilitatea, ca la finisarea decorării, apartamentul să arate cu totul altfel decât v-aţi imaginat. Nu fiţi prea aspri cu dvs. înşivă! Dacă optaţi pentru un proiect de design pe cont propriu, opriţi-vă pe tot parcursul procesului de decorare şi regândiţi fiecare decizie. Pe de altă parte, lucrul cu un designer de încredere nu numai că vă scăpa de toată presiunea din timpul proiectului, dar vă va şi impresiona printr-un decor pe care singuri probabil nu l-aţi fi reuşit. Poate doar cu ajutorul sfaturilor noastre!
Citește și 7 reguli de amenajare pe care designerii vă recomandă să le încălcați
buna dispozitie in decorarea casei

Indiferent de varianta pe care o veţi alege, desigur şi în funcţie de bugetul disponibil, esenţial este ca atunci când intraţi în noua dvs. casă să nu mai vedeţi un spaţiu mic şi înghesuit, ci o revărsare de culori preferate, un colţişor plăcut de relaxare, măsuţa de cafea din marmură pe care v-aţi dorit-o de atâta timp, şi alte asemenea elemente după care aţi tânjit toată viaţa şi pentru care nu v-aţi fi închipuit vreodată că aveţi suficient spaţiu. Vă dorim să vă simţiţi, în sfârşit, acasă!

Articolul Idei mari pentru apartamente mici a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-casa/design-interior/idei-mari-pentru-apartamente-mici/

Comentarii