Holuri mici – cum le punem în valoare?


2 iulie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Gabriela Rubtov Fiecare locuință are un spațiu la intrare unde își găsesc locul micile piese de mobilier pentru holuri. Atunci când venim de afară, trebuie să punem undeva pardesiul, haina, fularul sau pălăria. Să nu mai vorbim despre pantofi, e nevoie de un loc special pentru încălțăminte. Ce este de făcut atunci când holul este mic? Sau dacă aveți un antreu cu o formă mai atipică? De obicei astfel de spații devin lesne înghesuite și sufocate de haine și accesorii.

Cum “ascundem” îmbrăcămintea?

Veți spune, ascundem imediat hainele în dulap. Dar în multe case, cuierul este prevăzut cu câteva agăţători și de multe ori acolo stau înghesuite hainele tuturor membrilor familiei. Un dulap închis care poate adăposti și el pe umerașe câteva haine ar fi de folos, dar tot trebuie să aerisim și să uscăm hainele înainte de a le depozita într-un spațiu închis. Ce soluție se poate găsi?

Există mai multe variante. Un dulap mai adânc, alături de cuier, cu o banchetă în care se pot ține accesorii (crema de ghete, lac pentru pantofi, perii, lavete, șireturi de rezervă). Amenajaţi spațiul în așa fel încât să profitați de fiecare centimetru de perete. Dacă totuși veți agăța haine pe cuier, amenajaţi-l în așa fel încât să nu fie “la vedere”. Un unghi avantajos ascunde acest perimetru, care devine mai puțin vizibil.

amenajare hol 1

Încercați să nu lăsăți în cuier obiecte pe care nu le purtați. Veți observa cu surprindere că aveți încă agățate diferite eșarfe și baticuri, chiar mănușile de asta iarnă, să nu mai vorbim de pardesiul pe care nu-l purtați oricum. Un hol micuț nu trebuie încărcat cu haine multe, dă un aspect dezordonat. Lăsăți în cuier strict hainele pe care le purtați peste zi, nu orice alte haine.

Puteți încerca depozitarea pe verticală, optați pentru rafturi până sus, dacă spațiul permite. Folosiți judicios amplasarea holului, pentru a păstra încălțăminte, papuci și accesorii, iar cuierele pentru haine alegeți-le rezistente și solide, capabile să țină umerașe și hainele grele de iarnă.

amenajare hol

Ușile glisante sunt o soluție elegantă și inovativă pentru hol. Dacă aveți un spațiu ca o nișă pe care nu găsiți cum să-l ocupați cu mobilier, puteți încerca să îl ascundeți cu uși glisante. În interior aveți libertatea să amplasați orice doriți. Rafturi, cuiere, diverse cutii de depozitare își pot găși locul în spatele acestor uși. În funcție de stilul încăperilor, se pot alege diverse modele de furnir pentru uși.

Dacă holul este cu adevărat micuț și vreți să delimitați cu uși glisante un spațiu, puteți pune oglinzi pe toată ușa. Acest truc mărește optic spațiul și oferă o soluție frumoasă pentru amenajarea holului. Cutii decorative sau taburete care ascund diverse obiecte sunt foarte folositoare în cazul unui hol micuț.

Cum depozitați încălțămintea?

Încălțămintea trebuie să își găsească locul în vestibul, dar nu oricum ci în loc special amenajat. Un pantofar nu este întotdeauna de ajuns sau nu are loc suficient pentru a fi amplasat acolo. Întotdeauna când intrați în casă, puneți pantofii, cizmele sau ghetele murdare în locul special amenajat. Curățați-le și nu le lăsăți mult timp cu noroi și praf pe ele. Nu amestecați încălțăminte murdară cu cea curată în pantofar.
Citește și Cum să vă decorați și să vă personalizați holul de la intrare
Amenajati un loc în care să aveți separat încălțămintea depozitată în funcție de sezon. Nu este plăcut să cotrobăiţi prin diferite sertare în căutarea pantofilor desperecheaţi. Ordinea este cuvântul cheie. Dacă aveți copii mici, este de preferat să aveți un spațiu cu uși pentru a păstra încălțămintea, altfel riscați să fie mereu în dezordine și să aveți surprize neplăcute.

Covorașul din interior, confecționat din material aspru, se va dovedi util pentru a va scutura încălțămintea murdară la intrarea în casă, mai ales în sezoanele ploioase și iarna. Un suport pentru umbrele și lesa câinelui își găsește sigur loc în vestibul. Încercați să folosiți piese de mobilier asortate și originale, nu va limitați la mobilierul clasic pentru hol.

Sfaturi importante privind obiectele din hol

Fiecare mic obiect pe care îl țineți la îndemână în vestibul se poate pierde, rătăci. De câte ori nu ați căutat disperați cheile de la mașină, de la ușa sau brichetă? În ultimul moment riscați să întârziați, veți pierde timp prețios căutând fără succes anumite lucruri. Stabiliți un loc anume pentru fiecare obiect. Ori de câte ori veniți sau plecați, lăsăți lucrurile în ordine, la locul lor.

Bancheta de pe hol are un rol esențial pentru confortul dumneavoastră. Fie că vă ajută să va încălțați la plecare sau să vă descălţaţi când intrați în casă, această bancheta este multifuncțională. Puteți păstra în interior accesoriile importante pentru îngrijirea încălțămintei, mici obiecte necesare, o trusa mică de scule pentru reparații , practic orice vreți să fie la îndemână. Alegeți o bancheta comodă, pe care să stați cu plăcere. Nu o folosiți că suport de aruncat aiurea haine, va deveni un obicei neplăcut.
Citește și 10 obiceiuri care duc la o locuință dezordonată
amenajare hol

Dacă nu vă avantajează bancheta, atunci aveți o soluție simplă la îndemână. Coșuri de răchită, cu capac , se pot întrebuința în scop de depozitare. Fiecare membru al familiei poate alege coșul sau, în care să aibă la îndemână eșarfe, mănuși, căciulă, etc.

Obiectele de dimensiuni mari (biciclete, skateboard, hoverboard) se pot depozita în mod ingenios pe suporturi suspendate, dacă spațiul va permite. Un apartament micuț cu un vestibul de dimensiuni modeste va necesita să optați pentru bicicletă pliabilă, de exemplu. Nu puneți niciodată “provizoriu” pe hol obiecte de care nu veți mai săapa niciodată. Le lăsați acolo în ideea că le găsiți mai târziu alt loc, dar acel moment nu mai vine niciodată.

Periodic faceți ordine și aruncați fără milă obiecte care nu vă sunt de folos. Holul de la intrare este cartea de vizită a casei și trebuie păstrat ordonat și curat. Atunci când musafirii vă calcă pragul, holul este prima încăpăre care este privită și trebuie să demonstreze bunul gust și atracția pentru frumos a gazdelor. Nu încărcați inutil acest spațiu cu cărți, bibelouri și obiecte inutile de decor. Un hol amenajat simplu și minimalist vă lasă loc să vă desfășurați fantezia și originalitatea în alte încăperi ale casei.

amenajare hol

Articolul Holuri mici – cum le punem în valoare? apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-casa/amenajare-hol-mic-sfaturi-si-idei/

Comentarii