Ghid pentru o bucătărie sclipind de curăţenie


29 iunie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Gabriela Rubtov Deși bucătăria este una din încăperile casei unde facem poate cel mai des curățenie, având în vedere activitățile desfășurate acolo zilnic, nu întotdeauna arată impecabil. Deseori găsim scuze, motivând că gătind zilnic e imposibil să menținem curățenia și atunci este inevitabil să nu arate mereu prezentabilă.

Este momentul să aflați cum să planificați corect etape de curățenie în bucătărie și cum să va păstrați curate diferitele obiecte din bucătărie: aparatură electrocasnică, mobilă, faianță, gresia sau podeaua.

Frigiderul

Unul din cele mai folosite aparate electrocasnice, frigiderul este de obicei și greu de curățat, iar această operațiune o efectuați fără îndoială periodic. Dar este important să știți că evitând depozitarea greșită a alimentelor, interiorul va fi curat mai mult timp. Evitați să țineți mâncarea în vase cu urme de grăsime, recipiente din care se scurg lichide sau pur și simplu fructe și legume care se strică în timp. Carnea, brânză, legumele, toate trebuie depozitate separat și în condițîi de igienă maximă, iar interiorul frigiderului și congelatorului vor rămâne curate. Când spălați și curățați frigiderul, puteți utiliza o soluție pe baza de bicarbonat de sodiu pentru a elimina mirosurile neplăcute din interior. Exteriorul trebuie și el șters de praf și murdărie cu o cârpă moale. Astfel un frigider curat și îngrijit da un aspect elegant bucătăriei.

Mașină de spălat vase

Deși mereu în funcțiune, spălând zi de zi vasele murdare, nu se curață de la sine. Folosiți o soluție specială pentru o igienă interioară a mașinii de spălat vase și înlăturați petele și depunerile din interior. Dacă o veți menține curată și în bună stare de funcționare, îi veți prelungi ciclul de funcționari. O dată pe săptămâna este de dorit să va ocupați de mașina de spălat vase, nu o curățați doar atunci când vine vremea curățeniei generale.
Citeşte şi Cum să încărcați corect mașina de spălat vase

Cuptorul cu microunde

Nimeni nu spune că este simplu de curățat. Pizza, stropi de grăsime, pete, urme, toate murdăresc interiorul cuptorului și îl umplu de bacterii și microbi. Pentru a-l păstra curat, spălați cu o cârpă interiorul după fiecare utilizare, curățați platoul de ceramică și pereții interiori. Păstrându-l curat și spălând-l cu regularitate, veți putea oricând încălzi orice fără probleme iar bucătăria va avea un aspect ordonat și plăcut. Nu depozitați niciodată mâncare în cuptorul cu microunde, goliți-l imediat ce nu mai aveți nevoie de el și păstrați-l curat.

plita curata

Aragazul sau plita

Indiferent că aveți aragaz de tip clasic sau aveți plită electrică, este nevoie să curățați zi de zi suprafața aragazului. Pare exagerat, dar petele acumulate zi de zi pe aragaz se curață greu și deteriorează în timp suprafață acestuia. Dacă pe plita electrică vor cădea orice fel de lichide, trebuie s-o spălați imediat și să o uscați folosind o cârpă moale. Lăsând mereu suprafață udă, vor rămâne pete iar în timp plita va avea un aspect urât. Folosiți mereu produse de curățat de bună calitate, nu în cantități exagerate, dar nici nu uitați de aragaz și nu-l lăsăți murdar peste noapte. Depozitele de murdărie și de grăsime acumulează microbi și igiena va lăsa de dorit.

Suprafețele de inox

Este ideal să curățați la câteva zile orice suprafață metalică sau de inox. Mânerele sertarelor, obiectele metalice, chiar lustra metalică sau diverse alte obiecte au nevoie să fie șterse periodic. Nu neglijați aceste obiecte, deși murdăria nu se vede atât de evident pe ele. Evitați să folosiți bureți metalici pentru că riscați să zgâriați suprafețele delicate și lucioase.
Alfă mai multe despre curăţarea suprafeţelor de inox.
curatenie mobila de bucatarie

Mobila de bucătărie

Păstrați frumusețea lemnului din care e fabricată mobila ștergând-o cu o soluție specială pentru mobilă sau șervețele îmbibate în soluție pentru lemn. Indiferent de culoare, mobilă de bucătărie este esențial să fie curată și lucioasă, iar în bucătărie mobila se murdărește mult mai repede decât mobila din casă. Mirosurile de mâncare se îmbibă în lemn și chiar dacă nu se văd pete, mobila trebuie curățată măcar săptămânal.

Plăcile de faianță

Scopul pentru care alegem să placăm pereții bucătăriei cu faianță este cel utilitar, pe lângă cel estetic. Să nu uităm că tocmai faptul că sunt lavabili acești pereți îi recomandă pentru a fi curățați mai ușor. Și atunci? Spălați la câteva zile suprafața faianței și nu lăsați să apară pete și murdărie. Apă caldă și soluțiile pentru curățat faianța vor ajută la menținerea unui aspect frumos și foarte curat.

Blatul de bucătărie

Toți vom spune că da, blatul de bucătărie este șters zilnic. Dar nu spălat, de multe ori trecem neglijent o cârpă udă peste suprafață blatului și considerăm că este de ajuns. Este bine să folosim o soluție specială de curățat în fiecare seară, în așa fel încât a două zi să ne bucurăm de un blat curat și sclipitor.
Citeşte şi De cât spaţiu ai de fapt nevoie pentru blatul din bucătărie
pardoseala din bucatarie

Gresia și pardoseala

Bucătăriile moderne sunt pavate cu plăci de gresie sau cu plăci ceramice, dar poate bucătăria are pardoseală din alt material. În funcție de tipul de pardoseală, trebuie zilnic întreținută curată. Dacă este necesar, mai bine măturați minuțios înainte de a spală cu mopul. Dacă pe suprafața gresiei este praf și urme de reziduuri, trecând cu mopul ud deasupra veți întinde murdăria și nu veți curată eficient suprafață. Folosiți soluții de curățat și clătiți în final cu mopul înmuiat în apă curată. În acest mod, bucătăria va avea mereu un aer aerisit și curat.

Ferestrele

Fie că e vorba de ferestre de tip termopan sau clasice, cu perdeluțe, storuri române sau lipsite de perdele, ferestrele sunt esențiale pentru o bucătărie luminoasă. Încercați să le spălați săptămânal, să le intretineţi frumusețea căci o bucătărie cu ferestre îmbâcsite și murdare arată dezordonat indiferent de calitatea și stilul mobilei. Lavetele cu care spălați ferestrele trebuie mereu să fie curate.

bucatarie curata

Încă un sfat cu privire la păstrarea bucătăriei curate și frumoase. Ordinea este cuvântul magic. Orice fel de ustensile, vase, farfurii, pahare, trebuie puse la locul lor după folosire. Indiferent cât sunt de frumoase, locul lor este în dulapuri și nu expuse exterior. Alegeți un loc anume și un dulap dedicat veselei, cratițelor și tigăilor. Nu țineți niciodată vase și tigăi în interiorul cuptorului. Obiceiul de a lasa tigaia, eventual cu ulei folosit în ea, în interiorul cuptorului, are scuza că probabil veți folosi din nou tigaia în curând. Este absolut greșit. Spălați întotdeauna orice fel de vase pe care le folosiți la gătit și nu lăsăți vase murdare în chiuvetă peste noapte.

O bucătărie curată și curățată periodic este o carte de vizită perfectă pentru căminul dumneavoastră.

Articolul Ghid pentru o bucătărie sclipind de curăţenie apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/practic/curatenie/ghid-pentru-o-bucatarie-sclipind-de-curatenie/

Comentarii