Eterna întrebare: Unde şi cum aşezăm patul?


6 mai 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Alina Andrei Nu există nimic mai dificil decât să răspunzi la întrebări simple! Una dintre cele mai simple dar şi provocatoare dileme din domeniul designului interior, cu numeroase păreri pro şi contra, şi chiar dispute între arhitecţi, somnologi (nu cred că mai necesită definiţie), psihologi şi chiar experţi Feng Shui, este unde să aşezăm patul în dormitor astfel încât să beneficiem de o odihnă cât se poate de plăcută? Există oare un spaţiu universal în dormitor aprobat de toţi experţii în domeniu?

Un lucru este cert şi evident: patul trebuie aşezat astfel încât intrarea şi fereastra din cameră să rămână vizibile şi libere, iar camera să fie una confortabilă din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, când vă veţi confrunta la propriu cu această problemă şi veţi dori să amplasaţi patul în dormitor, veţi înţelege cât de generale sunt recomandările enunţate de specialişti. Dar, cum era de aşteptat, vigilenţa şi conştiinciozitatea noastră ne-au determinat să ne şi gândim la o serie de dificultăţi pe care le veţi întâlni. Iată, aşadar, câteva mituri (care vor fi sau nu demontate) şi câteva sfaturi şi sugestii de care ar fi bine să ţineţi cont pentru a vă amenaja un dormitor confortabil şi comod!

Mitul numărul 1. Părere generală: Capul patului ar trebui să fie amplasat pe peretele principal

De fapt:
Nu întotdeauna se poate recurge la acest sfat. Locaţia patului în dormitor depinde de configuraţia camerei şi a camerelor de lângă uşă. Designerul vă va spune că felul în care poziţionaţi corect patul în dormitor depinde de proporţiile generale şi dimensiunea camerei. Dacă dormitorul este pătrat, patul este aşezat de-a lungul axei centrale. Dacă baza este un dreptunghi alungit, atunci camera ar trebui împărţită în zone (între un pat, un scaun şi o masă, de exemplu).

Dacă sunteţi norocoşii posesori ai unei camere mari şi armonios proporţionate, designerii recomandă alegerea unui spaţiu liber pentru pat. Va fi destul de ciudat să vă puneţi patul la şapte metri de fereastră într-o cameră imensă. Locul corect al patului într-un astfel de dormitor este dat de aspectul de „insulă”, adică, în mijlocul camerei. Dacă puneţi patul în acest fel, veţi putea scăpa de senzaţia de gol şi de lipsa mobilierului într-o cameră de dimensiuni considerabile.

Locul patului în practica Feng Shui este strict definită. Patul în Feng Shui ar trebui să fie cu siguranţă mutat pe peretele principal. Cu toate acestea, în explicaţia răspunsului la întrebarea cum se aşează un pat în Feng Shui, există şi o oarecare rezervă: în spatele acestui perete nu ar trebui să existe ţevi de comunicare cu baia sau conducte de gaz. Chiar şi cei care nu sunt interesaţi de Feng Shui şi nu cred în energia chi (qi) sunt de acord cu această afirmaţie: apa care trece prin conducte, dacă nu „spală succesul”, atunci cel puţin împiedică un somn odihnitor.
Fapte reale:
Potrivit rezultatelor unui sondaj global al utilizatorilor unui site de specialitate, la întrebarea cum să punem un pat în dormitor în mod corect, opţiunea ”pe peretele principal” a fost recunoscută ca fiind cea mai raţională. În unanimitate şi peste tot în lume! 63% dintre repondenţii din Spania, Italia, Germania şi Japonia şi 73% din Marea Britanie, Rusia, SUA, Suedia şi Danemarca, Australia, Noua Zeelandă şi Singapore au votat pentru un asemenea aranjament în dormitor. În Franţa, această opţiune este, de asemenea, printre cele favorite, însă numai 50% dintre utilizatori preferă să-şi plaseze patul „în conformitate cu practica Feng Shui”.

unde şi cum aşezăm patul

Mitul numărul 2. Părerea generală: Din pat ar trebui să fie vizibilă uşa dormitorului

De fapt:
În dormitor, elementul principal este patul, iar peretele pe care acesta este amplasat este întotdeauna cel de accent. Prin urmare, pentru o aranjare corectă a patului, atunci când priviţi spre dormitor din încăperea următoare sau de pe hol ar trebui să vedeţi peretele de accent. În acest caz, patul este situat vizavi de intrarea în dormitor. Această opinie este confirmată şi de cercetările psihologice, fiind un reper în aranjarea corectă a patului. Prin urmare, deducem că oamenii au aceleaşi mecanisme ca şi mamiferele: vor să doarmă în siguranţă. În mod subconştient o persoană ar fi de părere că:

  • Patul trebuie aşezat la o distanţă considerabilă faţă de obiectele „nesigure” (uşa sau fereastra)
  • Amplasarea patului trebuie să-i ofere posibilitatea de a fi primul care observă agresorul.

Din punct de vedere psihologic, este important să plasăm patul la o distanţă maximă faţă de uşă, dar astfel încât să vedem intrarea. Este de preferat ca fereastra şi uşa să fie vizibile în acelaşi timp şi din acelaşi loc. Este interesant faptul că majoritatea subiecţilor din studiul menţionat ar prefera să pună patul pe acelaşi perete cu uşa, deoarece acest lucru permite o vizibilitate mai scăzută din partea unui potenţial agresor. Un alt plus al acestui aranjament este că lumina de la uşa deschisă nu îl va trezi pe cel care doarme.
Fapte reale:
Utilizatorii site-urilor de specialitate sunt de acord cu psihologii: poziţia din apropierea peretelui de lângă intrare este a doua cea mai populară, 14-15% dintre utilizatori votând pentru ea. Cei mai mulţi adepţi ai acestei orientări sunt din Franţa ( peste 17% din voturi).

unde şi cum aşezăm patul

Mitul numărul 3. Părere generală: Nu este indicat să dormiţi cu „picioarele spre uşă”

De fapt:
În general, acest principiu este adevărat. Deşi sunt posibile excepţii, ca de exemplu în cazul uşii de la dressing.

Există o mulţime de explicaţii culturale pentru o astfel de viziune, care nu reprezintă o opţiune pentru mulţi în amplasarea patului. Dacă vorbim despre musulmani, de exemplu, atunci în cultura lor nu este obişnuit să se doarmă cu picioarele goale, în special persoanele mai în vârstă (acest lucru poate fi considerat nepoliticos). Prin urmare, în majoritatea cazurilor, aceştia vor încerca să pună patul în dormitor astfel încât nici măcar în vis să nu li se vadă picioarele goale.

În Rusia, unde superstiţiile domestice sunt şi ele puternice, nimeni nu îşi va amplasa patul cu picioarele spre hol, chiar dacă acesta este singurul mod logic de a pune un pat în dormitor. De exemplu, într-o cameră îngustă, cu o fereastră vizavi de intrare, ar fi mai degrabă aşezat de cealaltă parte, sub forma unui podium. Zicala ”cu picioarele înainte” şi alte asemenea asocieri cu credinţa primitivă în spirite şi semne prevestitoare, sunt pe cât posibil evitate.
Citește și 10 pași către un dormitor relaxant și calm
În practica Feng Shui picioarele celui care doarme nu pot fi niciodată puse spre uşă – aceasta este una dintre interdicţiile fundamentale. De asemenea, recomandările Feng Shui mai spun să evităm amplasarea unei oglinzi în faţa patului, montarea unui candelabru deasupra patului, sau a unor grinzi pe tavan.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori majoritatea utilizatorilor nu văd o problemă în aşezarea patului cu picioarele spre hol sau spre uşă. Pe aceştia, dar şi pe 41% dintre americani, îi încântă ideea ca atunci când intră în cameră să vadă în primul rând picioarele patului.

Imaginaţi-vă că aveţi un spaţiu de aranjare tip studio şi, în principiu, nu există nicio uşă în cameră, iar peretele dintre dormitor şi camera adiacentă lipseşte. Cel mai probabil, în acest caz, capul patului va sta în mod inevitabil la fereastră, iar interiorul patului la uşă.

Într-un apartament cu doar două camere, în care proprietarul preferă aspectul de studio pentru a se bucura de tot spaţiul disponibil, stilul unei camere de hotel de lux este de dorit.

unde şi cum aşezăm patul

Mitul numărul 4. Părere generală: Este necesar să orientaţi patul pe principiul punctelor cardinale nord-sud

De fapt:
Nu există o direcţie recomandată despre felul în care să aranjaţi patul în dormitor, şi nici experţi în câmpurile geomagnetice.

Capul patului poate fi aşezat oriunde, mai puţin spre nord, recomandă experţii japonezi. „În Japonia, există un termen kitamakura, ceea ce înseamnă „a dormi cu capul spre nord”. Acest lucru este considerat un semn rău, asemănându-se cu poziţia originilor şi a tradiţiilor mortului, cu figura lui Buddha, care a murit acum mai bine de 2.500 de ani. Cu toate acestea, în India, unde există, de fapt, budismul, nu există semne şi reguli care să impună aşezarea patului în dormitor. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă au declarat recent că este chiar util să dormim cu capul îndreptat spre nord, orientându-ne în jurul polilor geomagnetici ai pământului.”

Recomandările generale privind modul de plasare a unui pat în Feng Shui nu se limitează, însă, la această învăţătură. Pentru cei care nu ştiau, numărul Kua reprezintă cea mai rapidă şi uşor de aplicat formulă Feng Shui, deoarece acesta dezvăluie energiile potrivite ale fiecărei persoane, relevându-i dacă face parte dintre oamenii ce îşi extrag potenţialul energetic din zona răsăritului sau din cea a apusului.
Citește și Sfaturi Feng Shui pentru atragerea iubirii și romantismului
Numărul Kua are la bază punctele cardinale ce pot aduce energii pozitive sau negative şi în plus, cele patru direcţii benefice şi încă patru direcţii negative. Astfel pentru a evita ghinionul, trebuie determinate cele patru direcţii nefaste şi trebuie evitat statul cu faţa orientată spre aceste direcţii când se munceşte, când se doarme, când se încheie contracte sau când se iau decizii importante. Numerele Kua specifice persoanelor dominate de direcţia estului sau a răsăritului sunt numerele 1, 3, 4 şi 9, iar cele caracteristice orientării vestice sau a apusului sunt numerele 2, 6, 7 şi 8. În funcţie de orientarea energetică a personalităţii dvs., vestică sau estică, puteţi descoperi care vă sunt direcţiile norocoase Feng Shui.

Cunoaşterea personală a numărului Kua permite unei persoane să folosească forţa magnetică a Pământului pentru a-şi atinge obiectivele, inclusiv succesul material: este necesar doar să aşezaţi patul în funcţie de direcţiile favorabile care vă guvernează, fiecare dintre noi având un număr personal Kua, calculat după data naşterii. Pentru cei interesaţi, Internetul este plin de astfel de calculatoare ale numărului Kua.

O altă întrebare ridicată de această dată de cuplurile căsătorite este cum să plaseze patul matrimonial în Feng Shui, în cazul în care soţii au numere diferite Kua. Răspunsul a fost unul fără echivoc – acela de a orienta patul după numărul soţului, însă cu mare băgare de seamă, pentru a dăuna nici orientării soţiei. Chiar dacă acum femeile îşi construiesc în mod activ o carieră şi, uneori, sunt în mod esenţial cele care au grijă de întreaga familie, experţii Feng Shui recomandă orientarea patului în funcţie de numărul soţului, a cărui contribuţie la bugetul familiei este mai mare.
Fapte reale:
Potrivit unui sondaj efectuat în rândul utilizatorilor de Houzz, majoritatea (47%) au recunoscut că orientează în mod conştient patul cu capul spre nord. Opţiunea „spre est” – pe direcţia liniilor magnetice ale Pământului – este a doua cea mai populară, 25% dintre participanţi exprimându-şi votul în acest sens.

În urma unui experiment al medicilor ruşi din Ekaterinburg, s-a descoperit cu exactitate în ce poziţie doarme cel mai bine o persoană. Aceştia au oferit subiecţilor să doarmă pe un pat imens, întocmai aşa cum le place. S-a dovedit că o persoană obosită, de regulă, doarme cu capul spre est. Dar, dacă seara oamenii sunt prea surescitaţi, atunci, în mod subconştient, îşi pun capul orientat spre nord.

unde şi cum aşezăm patul

Mitul numărul 5. Părere generală: Dacă aveţi o vedere panoramică de la fereastră, trebuie să profitaţi de acest lucru şi să orientaţi capul patului spre aceasta

De fapt:
Da, dar nu spre partea însorită. Dacă dormitorul este orientat spre sud şi sud-est şi patul este situat în apropierea ferestrei, soarele va provoca un disconfort semnificativ. Ori fereastra va fi acoperită în mod constant, iar ideea de a privi răsăritul îşi va pierde înţelesul. Factorul decisiv aici este regiunea. Dacă este vorba de latitudinile sudice, atunci unghiul de incidenţă a razelor soarelui este aproape de 90 de grade, iar capul patului, mai ales dacă este jos, nu va acoperi capul de expunerea prelungită la razele fierbinţi, fiind posibilă supraîncălzirea.
Citește și 25 de dormitoare cu priveliști fascinante
O altă opţiune:
partea de nord cu temperaturi scăzute şi vânturi puternice. Aici, calitatea şi durabilitatea ferestrei pot juca o farsă destul de crudă. Garniturile de cauciuc nu sunt eterne şi, în timp, un nou proiect de ajustare sau chiar înlocuire a ferestrelor este aproape inevitabil. Este bine ştiut faptul că ferestrele au o pierdere de căldură mai mare, spre deosebire de pereţi. Circulaţia mai rece şi mai intensă a aerului le caracterizează aproape de fiecare dată, ceea ce duce la uscarea membranei mucoase a tractului respirator, avertizează arhitecţii. Prin urmare, în acest caz, indicat ar fi să instalaţi, dacă aveţi posibilitatea, sticlă încălzită sau să vă gândiţi la o altă variantă.

Vă torturează insomnia? Atunci nu aveţi voie, sub nicio formă să priviţi spre fereastră sau la televizor înainte de culcare. Dormitorul ar trebui să fie folosit numai pentru a dormi. Şi toate aceste gadgeturi care nu au nicio legătură cu somnul – telefoanele, computerele etc. – trebuie să fie ”expulzate” din dormitor. În cele din urmă, este o cameră pentru a dormi, nu o sală de cinema sau un birou.

Trebuie spus că interdicţia televizorului în dormitor este una internaţională. Somnologul rus Mikhail Poluektov este, de asemenea, categoric: „Este interzisă orice fel de activitate mintală şi intelectuală după ce ne aşezăm în pat. Cititul sau vizionarea unui film nu sunt recomandate înainte de culcare. Deci, dacă în camera dvs. mică există o fereastră pe un perete, o uşă pe celălalt şi alegeţi locul patului astfel încât să puteţi plasa un televizor pe singurul perete liber de lângă dulap, gândiţi-vă de două ori.

unde şi cum aşezăm patul

Mitul numărul 6. Părere generală: Poziţia cea mai corectă – cea care vă place cel mai mult

De fapt:
Cel mai probabil, acest lucru pare a fi adevărat. Designerii cred în intuiţia lor mult mai mult decât în ​​orice practică gen Feng Shui sau în coduri de reguli şi norme. Cei mai experimentaţi dintre ei, sau cei care pur şi simplu sunt făcuţi pentru această meserie, întotdeauna găsesc locul cel mai plăcut din punct de vedere al energiei, simţind locul perfect pentru amplasarea unui pat.

Şi totuşi, nu ne-am putut abţine să nu luăm specialiştii la întrebări pentru a ne recomanda o poziţie de dormit ideală, având în vedere că unele dintre ele pot provoca multe probleme: dureri de umeri şi de gât, afecţiuni ale coloanei sau, pur şi simplu, o stare generală proastă.
Citește și Cum să dezvoltați obiceiuri sănătoase și să le mențineți

  • Poziţia de dormit pe spate este cel mai bun mod în care puteţi dormi. Este sănătoasă pentru că previne durerile de spate şi de umeri, refluxul gastro-esofagian, reduce ridurile şi menţine sânii fermi. Totuşi, nu este recomandată pentru persoanele care sforăie şi mai ales pentru partenerii acestora.
  • Poziţia de dormit într-o parte este a doua cea mai bună poziţie în care ne putem odihni, fiind de asemenea recomandată pentru a evita durerile de spate şi gât, refluxul gastro-esofagian şi sforăitul. În plus, poziţia de dormit pe o parte este recomandată şi femeilor însărcinate.
  • Poziţia de dormit fetală sau a copilului nu este foarte recomandată, deoarece provoacă dureri de spate, determină lăsarea sânilor şi apariţia ridurilor. Este totuşi bună pentru a sforăi mai puţin şi în perioada sarcinii.
  • Poziţia de dormit pe burtă este cea mai greşită poziţie în care putem dormi, dar pentru mulţi dintre noi este singura în care obţinem un somn de calitate. Din păcate, dormitul pe burtă face imposibilă menţinerea coloanei într-o poziţie sănătoasă şi, mai mult, pune presiune pe muşchi, ceea ce poate irita nervii, poate determina amorţeli şi furnicături mai ales la membre.

Chiar dacă fac tot felul de recomandări şi îndeamnă la acţiuni cât se poate de sănătoase, medicii recunosc că cei mai mulţi oameni gravitează involuntar spre poziţia de somn cu care au fost obişnuiţi şi în care se simt cel mai bine.

unde şi cum aşezăm patul

Articolul Eterna întrebare: Unde şi cum aşezăm patul? a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-casa/dormitor/unde-si-cum-asezam-patul/

Comentarii