Design interior:  Stilul arab


9 iulie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Alina Andrei Fiecare țară și fiecare cultură are un stil aparte când vine vorba de amenajări interioare. Dar, odată cu globalizarea, lumea pare din ce în ce mai interesată de inspirația din diferite culturi. Stilul arab este, probabil, stilul etnic cel mai proeminent, atât în ​​arhitectură cât şi în design interior. Formată și dezvoltată sub influența severă a Islamului, cultura arabo-musulmană şi-a păstrat totuşi identitatea și integritatea. Astăzi, stilul arab are tot mai mulţi admiratori în Europa datorită văditei tendințe către lux şi eleganţă.

Există o concepție greșită conform căreia unele stiluri de design interior sunt ușor de pus în aplicare. Unii cred că este de ajuns să atârne nişte tablouri înfăţişând flori de cireş sau să folosească paturi şi măsuţe joase pentru a numi un interior „în stil japonez” sau să facă uz de covoare, perdele și mătăsuri pentru un stil arab.

De fapt, stilul arab de interior, ca şi celelalte teme de design, înseamnă mult mai mult decât atât. Înseamnă să concepi nişte norme, nişte reguli, înseamnă să studiezi tradiţiile poporului respectiv (unele vechi de milenii) şi să le aplici fie chiar şi la o scară mai mică. Nu este necesar să mergeţi pe această temă în întregul spațiu de locuit, este suficient să amenajaţi camera de zi sau dormitorul, dar faceţi-o în stilul pur arăbesc, în care casele sunt pline de detalii, cu o mulțime de obiecte de lux, cu mobilier extravagant şi exotic, care oferă sentimentul că, pur şi simplu, păşeşti într-un palat.

Amenajarea unei camere în stil oriental implică folosirea a numeroase accesorii decorative, textile colorate, în care predomină motivele florale şi geometrice şi care pot fi aranjate, într-un mod inedit, pe podea, pe pereţii şi chiar pe tavanul din încăpere. Crearea unei atmosfere mistice, fanteziste este ceea ce designul interior arab ştie să facă cel mai bine, îngăduindu-vă să folosiţi orice element de lux în orice cameră doriţi. Puține stiluri de design se pot compara cu capacitatea stilului arab de a transforma un spațiu blând, aparent inofensiv, într-un spaţiu opulent, folosind straturi de culoare şi texturi de un efect magic.

Culori şi materiale

Gama de culori este una extrem de bogată – de la galbenul radiant, roşul intens şi portocaliul strălucitor, până la albastrul azuriu – iar materialele sunt preţioase şi naturale – mătase, organza, bumbac sau brocart. O paletă de culori de inspiraţie arabă poate fi la fel de diversă ca în orice alt stil, culorile calde și neutre calde fiind cele mai comune.

Folosind nuanţe calde neutre pentru pereţi va permite culorilor de accent și modelelor să iasă şi mai mult în evidenţă. Tonurile reci, cum ar fi turcoazul, şi cele spumante de verde smarald, pot fi, de asemenea, adăugate. O nuanță luminoasă poate fi utilizată pe un perete de accent, cum ar fi portocaliul sau roșul ars marocan.

Folosiți o vopsea texturată, sau pentru a adăuga textură, una cu un aditiv de tip pulbere, care va da peretelui o textură similară cu cea a gresiei. Puteți obține o suprafață rugoasă pentru pereţi prin utilizarea unui glet de ipsos care vă va ajuta să creați un aspect neuniform. Un tapet cu model marocan poate face minuni, adăugând profunzime și un punct focal camerei, iar nişte rafturi aşezate cât mai fistichiu pe un perete pot crea, de asemenea, o pată de interes, în timp ce adaugă şi spaţiu util de depozitare. Alte culori pe care ar trebui să le luaţi în considerare ar fi bejul, nuanţele de migdală, grâu, curry, somon, scorţişoară, vânătă, prună, ciocolatiul, purpuriul, auriul, coral, ruginiul, teracota, ocru, măsliniu și bleumarinul. În stilul arab, culorile nu sunt niciodată de-ajuns.

Chiar și un suvenir sau un accesoriu fie el cât de mic tot va reflecta tradiţiile orientale. Combinaţiile de culori şochează şi ele. Veţi întâlni amestecuri de albastru cu vişiniu, maron cu mov, prună cu ocru, teracotă cu albastru, toate îmbinate într-un final, cu intensul auriu (culoarea prosperităţii şi a luxului). Un motiv obsesiv, i-am putea spune, care se găseşte pe toate suprafațele: în perdele, pe covoare, pe marginea oglinzilor şi chiar pe pereţii decoraţi cu basoreliefuri aurii. Arabilor nu le plac suprafețele netede și modelele monotone. În mod tradițional, canelurile sunt acoperite în porții zdravene de albastru sau violet, iar porţiunile convexe vopsite în auriu. Puteţi decora pereţii şi plafoanele cu mozaic din lemn, formând din plăci figuri geometrice, sau puteţi opta, în funcţie de buget, să pictaţi pereţii cu o vopsea de culoare aurie, folosind o matriţă şi un burete.
Citește și Stil și stiluri în design interior
Dacă vi se pare totuşi prea mult, puteţi merge pe tradiţionala culoare albă, care va da spaţiului un aspect proaspăt şi strălucitor, sau pe culori neutre în tonuri de dune de nisip, deşert și apusuri de soare. În orice caz, păstraţi culorile la o paletă de bază şi nu încărcaţi excesiv pereţii, întrucât structura ar trebui să permită culorilor să curgă în întregul spațiu şi în funcţie de accesoriile pe care le alegeți. Faceţi totul cu moderaţie şi nu vă gândiţi nicio clipă că dacă nu aveţi destule culori nu v-aţi atins scopul.

În schimb, pentru un „look” autentic puteţi utiliza straturile. Aruncaţi perne de diferite dimensiuni ici şi colo, amestecaţi culorile şi texturile şi adăugaţi o gamă cât mai variată de ţesături şi/sau covoare. Încă un sfat: încercați să potriviţi culoarea podelei cu cea a pereţilor şi a tavanului. Acest lucru vă va ajuta să rămâneţi pe drumul cel bun.

Mobilier

Mobilierul a fost rar utilizat în cultura tradițională arabă și a constat în principal din piese de relaxare și cufere folosite pentru a stoca haine, materiale textile și alte obiecte personale. Termenul „canapea” vine de la cuvântul arab „suffah”, adică banc sau platformă. Mobilierul din lemn este de obicei împodobit cu desene abstracte şi geometrice complicat sculptate. Porțiuni din piesele de mobilier au fost tăiate iar golurile astfel formate au fost umplute cu diferite tipuri de încrustații din lemn, cum ar fi cel de nuc, de trandafir, de lămâi sau de piersic.

Mobilierul, în culori închise, cu linii clasice şi sculptat, este în contrast cu pereţii deschişi la culoare, iar tabureţii din piele sau mozaic şi podoabele argintate întregesc un decor de poveste. Stilul arab este plin de piese pe fiecare centimetru pătrat şi inundat de o serie întreagă de ornamente bizare specifice. Aceste îmbinări practic neschimbate de-a lungul secolelor, se numesc arabescuri, adică o simbioză de forme geometrice și florale, înscrisă în forme severe.

Cu toate că această temă seamănă cu un labirint în care te pierzi, ea este totuşi supusă unor rigori și capricii. Fiecare element este ușor de depistat în simetriile centrale sau axiale, modelul liniar fiind, de asemenea, impecabil. Spre deosebire de lumea occidentală, mobilierul pentru șezut nu era un element în decorul arab până acum câteva decenii. Se foloseau perne de podea, bănci mici sau platforme. În afară de scaune şi canapele, mobilierul arab include în general măsuţe poligonale, panouri separatoare, uşi sculptate şi lăzi.

Textile

Poate că elementul cel mai important în decorarea arabă este utilizarea de textile colorate cu o mare diversitate de modele şi texturi. Utilizați straturi de material frumos şi textile, inclusiv covoare persane, perne, perne de podea, tapiserii de perete şi perdele. Multe interioare de inspiraţie arabă au pereți și plafoane acoperite cu ţesături, producând efectul de cort. Textilele pot fi aşezate peste mese, lăzi și bănci sau înrămate ca artă de perete. Țesăturile rustice includ piei de capră sau de miel țesute manual şi lână de cămilă.

Țesăturile de lux includ organza, brocartul şi catifeaua într-un mix de dungi înguste şi modele late sau în zig-zag, caligrafie arabă și diferite modele abstracte sau geometrice. Adăugaţi franjuri și ciucuri la perne și draperii sau căutați elemente care le au deja. Acesta este elementul care te fură în spectacolul oferit de decorul arab.

Folosirea de straturi de ţesături de lux, texturi, culori și modele este esențială. Acest lucru se face prin apelarea la draperii grele, tapiserii bogate, covoare persane, pluşuri, şi perne de podea, mătăsuri strălucitoare şi plutitoare, satin rafinat şi caşmir moale şi fin, care fac ca fiecare colţ al camerei să prindă viaţă.

Accesorii

Cuprul elegant în seturi de ceai, tăvile din alamă sau nichel, vasele de ceramică decorate, cum ar fi vaze şi urne, oglizile încrustate, tabureţii, felinarele, lămpile decorate cu mărgele, pernele, narghilele elegante, vase cu gât înalt, sunt elemente majore când vine vorba de întregirea decorului în stil arab. Caracteristica principală a stilului arab este absența oricărui indiciu de imagini cu oameni şi animale, Coranul interzicând folosirea acestora în orice tip de accesorii. Prin urmare, nu folosiţi sculpturi sau alte elemente de acest gen. Dar, puteţi în schimb să vă inspiraţi din basmele orientale, puteţi utiliza reprezentări cu inscripţii de plante și forme geometrice sau celebrele lor capodopere caligrafice, care citează adesea pasaje din cărțile sfinte.

Metalul este vedetă când vine vorba de decorarea unei camere apelând la această temă. Samovarele interesante, seturile de ceai, piesele de accent aurite obțin un loc de cinste aici. Alte accesorii populare sunt porțelanurile, pietre semi-preţioase sau sideful. Cuferele din metal sau lemn, mesele metalice, taftalele, oglinzile și băncile nu trebuie să lipsească. Căutaţi obiecte interesante care să amintească de minunata moştenire arabă. Cutiile sau cuferele ar putea fi folosite ca măsuţe de cafea. Nu vă înfrânaţi pornirile când amenajaţi în stil arab. Acesta permite şi celor mai fanteziste viziuni să-şi facă loc în decor. Folosiţi candelabre de lux, felinare fermecătoare, tapiserii ornate, covoare bogate, draperii de pluș în cascade, mobilier extravagant, straturi de țesături texturate și nu uitaţi de piese cu generoase accente de aur.

Stilul oriental se defineşte şi prin folosirea obiectelor de mobilier care au o anumită tradiţie (de familie). Aşadar o bibliotecă vintage ar întregi o cameră de zi, de exemplu. Paturile din răchită sunt şi ele elemente cu un puternic impact. Pentru un plus de stil arab, puteţi folosi baldachine şi perne în culori vii şi de diferite forme, care vor înveseli camera. Poate vi se va părea învechit sau prea rustic, însă covorul pentru pereţi este mereu un accesoriu la modă. Realizat din ţesături naturale şi cu imprimeuri deosebite, covorul pentru decorarea pereţilor aminteşte clar de stilul oriental.

Pentru a definitiva stilul oriental, puteţi opta pentru obiectele din fildeş. Astfel, o veioză sau un tablou colorat a cărui ramă să fie din acest material sunt doar cateva dintre obiectele la care puteţi apela pentru a crea o ambianţă orientală în încăpere. Un candelabru este o piesă esențială în decorarea unei camere de zi. Puteți alege una de aur, cu o mulțime de detalii decorative și linii curbe.

Iluminatul

Un candelabru elaborat, de care aminteam şi mai devreme, este întotdeauna punctul focal al designului arab, unul foarte mare şi îndrăzneţ, care să dea amploare spaţiului. Corpuri de iluminat metalice atârnate de tavan sau plasate pe podea adaugă farmec și misticism. Felinarele şi variatoarele de lumină aruncă în jurul lor intimitate şi stabilesc starea de spirit în funcție de ocazie.

Lumânările sunt, de asemenea, folosite cu generozitate. Interiorul oriental este luminos și viu, dar este iluminat artificial. În stilizări moderne designul arab refuză lumina soarelui, considerând-o inutilă, de aceea se acordă o mare atenţie perdelelor, draperiilor foarte groase, vitraliilor, obloanelor şi jaluzelelor. Acestea pot feri pe oricine de privirile curioase şi completează în mod eficient interioarele tematice, fără a le distruge autenticitatea. Utilizaţi, deci, lumină slabă, confuză.

Marocan și turcesc sunt, probabil, cele mai cunoscute modele ale acestui romanțat stil de design interior. Există și aici o diversitate care variază de la un decor rustic și simplu, în stil beduin, la un design generos, stratificat care evocă imaginile din legendele „nopților arabe”. Designul interior arab modern este, de fapt, unul destul de minimalist. Dar nu a prins pe la fel de mult ca cel pe care vi l-am prezentat noi astăzi. Când ne gândim la design interior în stil arab, nu putem decât să-l asociem cu bogăţia şi extravaganţa.

Articolul Design interior: Stilul arab apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-casa/design-interior/design-interior-stilul-arab/

Comentarii