Cum și unde să păstrăm corect medicamentele acasă


6 iulie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Gabriela Rubtov Mulți factori vă pot afecta medicamentele, inclusiv căldura, aerul, lumina și umiditatea. Expunerea acestora la condiții necorespunzătoare le poate face ineficiente sau chiar dăunătoare dacă sunt ingerate. Este important să rețineți că locul în care stocați medicamentul îi poate afecta potențialul și siguranța acestuia.

Cum stocăm acasă medicamentele?

Fiecare medicament are propria sa condiție de depozitare recomandată – de la temperatura camerei, până la refrigerare, la îngheț, prin urmare este recomandabil să consultați farmacistul despre orice instrucțiuni de depozitare specifice sau să citiți cu atenție instrucțiunile.

Majoritatea medicamentelor pot fi păstrate la temperatura camerei, într-un loc răcoros și uscat. Locurile de depozitare pot fi diverse: sertarul din garderobă, un dulap, o cutie de depozitare și un raft.

Este recomandat să evitați bucătăria, deoarece căldura din aragaz, umezeala și orice aparate fierbinți vă pot altera condițiile optime de păstrare.

Amintiți-vă întotdeauna să păstrați medicamentele în afară accesului și vederii copiilor și a animalelor de companie, pentru a preveni ingerarea accidentală.

Acum că a sosit vremea mai caldă, schimbările climatice pot afecta și condițiile de păstrare a medicamentelor. Un medicament care trebuie păstrat la temperatura camerei înseamnă între 15 și 25 de grade Celsius; temperatura rece înseamnă între 8 și 15 grade Celsius; mijloacele de refrigerare cuprind între 2 și 8 grade Celsius; iar temperatura de congelare înseamnă -10 până la -25 grade Celsius. Atenție! În perioada verii temperaturile din locuință pot uneori să depășească cele 25 de grade recomandate.

Este bine să păstrăm pastile în dulăpiorul de medicamente din baie?

Nu, deși este locul unde mulți oameni le stochează. Poate fi un spațiu întunecat atunci când închideți dulapul pentru medicamente, dar cel mai posibil umiditatea din baie să vă afecteze medicamentele și să le altereze. Chiar și pornirea apei calde în chiuvetă sau când umpleți cada poate permite infiltrarea umezelii în dulap.

Care este cel mai bun loc pentru a depozita medicamente?

În loc de dulăpiorul de medicamente din baie, încercați să depozitați medicamentele și vitaminele într-un loc răcoros și uscat, departe de ferestrele luminoase sau zonelele de depozitare afectate de vremea în aer liber.

Acest lucru poate fi în dormitorul dumneavoastră, în interiorul unui sertar încuiat în dulap sau într-un dulap micuț. Nu alegeți frigiderul, cu excepția cazului în care farmacistul, eticheta sau prospectul recomandă răcirea după deschidere. Amintiți-vă că frigiderul este un loc răcoros, dar este de asemenea, la îndemână copiilor curioși.

De asemenea, obișnuiți-vă să citiți mai întâi etichetele medicamentelor, deoarece există întotdeauna excepții. De exemplu, cele mai multe tipuri de insulină – un medicament utilizat pentru tratamentul diabetului – trebuie să fie refrigerate înainte de a fi deschise. După deschidere, insulina poate fi păstrată fără refrigerare atâta timp cât este depozitată departe de căldură și de lumină. Cât timp poate fi păstrat fără refrigerare poate varia în funcție de tipul de insulină.

Pentru a proteja copiii, păstrați medicamentele și toate vitaminele la îndemână, dar într-un dulap încuiat. Copiii sunt capabili să scormonească în dulapuri de multe ori datorită curiozității, iar culorile luminoase de vitamine și suplimente nutritive îi atrag întotdeauna. Din acest motiv, vitaminele care conțin fier (și cele mai multe multivitamine) trebuie să fie întotdeauna păstrate departe de copii. 30% din decesele copiilor cauzate de medicamentele au la bază suplimentele cu conținut de fier, spun statisticile.

Medicamentele și călătoriile

Vacanțele de vară sunt în curs de desfășurare pentru mulți oameni și este important să vă asigurați că medicamentul dumneavoastră călătorește în siguranță cu dumneavoastră. În timpul ambalării pentru o călătorie, asigurați-vă întotdeauna că vă păstrați medicamentul în recipientul cu etichetă originală și purtați o copie a prescripției pentru a evita problemele la frontieră, precum și pentru a facilita identificarea medicamentului în caz de urgență.

cum păstrăm corect medicamentele

Nu încercați să economisiți spațiu în bagaje prin combinarea medicamentelor într-un singur recipient. Introduceți întotdeauna medicamentele cu dvs. în bagajele de mână și luați în considerare introducerea pacheţelelor de silice în flacoanele de medicamente în cazul în care călătoria prelungită este planificată în medii fierbinți sau umede.

În cazul în care călătoriţi cu maşina s-ar putea să doriți să aveți la îndemână anumite medicamente. Nu le depozitați în compartimentul torpedoului, unde ar putea fi deteriorate din cauza căldurii, a frigului sau a ploii de afară sau de la încălzirea sau aerul condiționat din interiorul mașinii.

În cazul în care alegeți avionul, cel mai bine este să luați medicamentele în bagajele de mână. Compartimentele de marfă unde sunt stocate bagajele de cală în timpul zborului pot fi prea calde sau reci pentru a vă proteja corect medicamentele. Atenție! Există restricții cu privire la regimul de transport al anumitor substanțe, în special al lichidelor, în interiorul avioanelor. Interesați-vă înainte care sunt regulile operatorului vostru pentru a nu vă trezi că trebuie să abandonați medicamentele în aeroport.

Este cu siguranță util să utilizați un organizator de pilule pentru a raționaliza dozele și puteți să-l folosiți cu succes în timpul călătoriei. Dar dacă nu transportați cu dumneavoastră recipientele originale și aveți o urgență pe drum, acest lucru ar putea crea probleme. Dacă sunteți departe de casă și aveți o situație de urgență, se poate întâmpla să nu știți exact care sunt medicamentele din organizatorul de pilule. Încercați să aveți o listă de medicamente și modul de adminisrare în geantă sau portofel.

cum păstrăm corect medicamentele

Medicamentele obișnuite , cu cerințe speciale de depozitare, includ insulina și antibioticele lichide. Insulina este stabilă la temperatura camerei timp de 28-30 de zile. Orice medicament care necesită refrigerare trebuie menținut răcit pe durata călătoriei. Acest lucru poate fi realizat folosind un răcitor sau un termos răcit pentru transport, care ar trebui să fie apoi refrigerat odată ce destinația este atinsă. Antibioticele lichide pentru copii pot varia în condițiile de depozitare recomandate. Unele lichide trebuie să fie refrigerate (de exemplu, cefalexină), unele ar trebui să fie păstrate la temperatura camerei (de exemplu, azitromicină), în timp ce altele pot avea date de expirare diferite în funcție de opțiunea selectată (de exemplu, amoxicilină). Consultați farmacistul despre antibioticul specific și modul de transportare și păstrare.

Cât timp trebuie să păstrez medicamentele?

Un răspuns evident este să verificați data de expirare. Dacă data a trecut, aruncați medicamentul.

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus să întrerupeți administrarea unui anumit medicament, aruncați-l imediat.

Aruncați medicamentele care au etichete greșite. Puteți folosi bunul simț elementar pentru a distinge dacă puteți păstra sau nu aceste medicamente.

Dacă găsiți pastile într-un recipient nemarcat și aveți dubii asupra lor, le puteți arunca liniștiți.

Dacă un anume medicament își schimbă culoarea, miroase urât sau este umezit sau uscat, în funcție de situație, atunci trebuie distrus și aruncat.

Nu țineți medicamente cu anii, atunci când nu aveți nevoie de ele. Mai bine întrebați medicul sau farmacistul dacă veți mai avea nevoie de ele în viitor și țineți cont de sfatul acestuia.

cum păstrăm corect medicamentele

Cum se aruncă medicamentele expirate?

Studiile arată că deșeurile farmaceutice sunt prezente în apa pe care o folosim și că anumite medicamente pot dăuna mediului înconjurător. Din păcate, la noi nu există instalații de tratare a deșeurilor care să fie concepute pentru a elimina medicamentele potențial dăunătoare din canalizare. Având în vedere acest lucru, este bine să respectați câteva reguli esențiale de tratare a medicamentelor ca deșeuri și să le aruncăți imediat ce și-au depășit termenul de valabilitate.

Luați medicamentele din recipientele originale și aruncați-le în coșul de gunoi. Ca o precauție suplimentară, amestecați medicamentele cu zat de cafea sau cu nisip pentru pisică sau cu alte substanțe nedorite, apoi puneți-le într-o cutie goală sau într-un sac sigilat înainte de a le arunca.

Nu este recomandat să aruncați medicamentele în toaletă. Singură excepție se acceptă dacă instrucțiunile medicamentelor vă spun în mod special că pot fi aruncate acolo (anumite medicamente au asemena specificații în instrucțiunile de utilizare). Farmaciile, clinicile sau firmele de prelucrare a deșeurilor periculoase pot sponsoriza programe în care sunteți încurajat să predați acolo medicamentele expirate sau nefolosite. După ce ați scăpat de toate pastilele expirate de care nu mai aveți nevoie, veți avea destul spațiu pentru depozitarea celor în termen de garanție și încă folositoare.

Faceți-vă un obicei în a verifica periodic valabilitatea medicamentelor pe care le păstrați. Și tot un obicei benefic este să marcați pe ambalajul medicamentului data primei deschideri. Termenul de valabilitate al unor medicamente se modifică în cazul desigilării acestora.

Multă sănătate!

Articolul Cum și unde să păstrăm corect medicamentele acasă apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/practic/cum-pastram-corect-medicamentele-acasa/

Comentarii