Cum să elimini substanţele toxice din locuinţă în câţiva paşi simpli


3 august 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Mara Cu siguranţă îţi este familiară detoxifierea şi te duce cu gândul la sucuri verzi, salate de fructe şi legume organice. Numai că o detoxifiere corespunzătoare nu înseamnă doar o dietă echilibrată pentru organism, ci şi o curățenie adecvată a locuinţei în care stai. Expunerea pe termen lung la tot tot felul de chimicale, praful care se adună zi de zi, radiaţiile venite din electronice şi electrocasnice, bacteriile care adoră să îşi facă sălaş pe unde nu te aştepţi – toate afectează starea de sănătate, aşa că, o simplă dietă nu va ajuta prea mult în eliminarea toxinelor şi în generarea unei stări de bine. Mediul în care trăieşti trebuie la rândul lui să beneficieze de o atenţie sporită, iar eliminarea substanţelor toxice din locuinţă se impune dacă îţi doreşti un stil de viaţă sănătos.

purificare corespunzătoare a locuinţei nu se referă doar la o curăţenie temeinică ci şi la o serie de activităţi care ar trebui să devină obişnuinţe. Noi vă prezentăm în continuare ce trebuie să faceţi pentru a vă curăţa casa de substanţele toxice în câţiva paşi simpli. Spor la treabă!
Foloseşte „detergenţi” naturali
Probabil că sună puţin bizar, dar există şi aşa ceva. Atunci când vorbim despre curăţenie, automat avem în minte şi o serie de detergenţi din comerţ (pentru lemn, geamuri, mobiler etc). Numai că aceştia sub nicio formă nu îţi curăţă locuinţa de substanţe nocive, ba din contră, conţin o multitudine de chimicale pe care le vei inhala şi îţi vor afecta cu timpul nu doar sistemul respirator, ci întregul organism. Aşa că, dacă tot ne orientăm spre eliminarea substanţelor toxice din locuinţă, e timpul să luăm în calcul şi schimbarea detergenţilor chimici cu unele ingrediente naturale care nu ne afectează sănătatea şi care vor curaţa la fel de bine.

De exemplu, o soluţie compusă din oţet alb, bicarbonat de sodiu şi apă caldă va curăţa şi dezinfecta gresia şi faianţa. Oglinda şi ferestrele pot fi curaţate cu apă şi suc de lămâie, iar mobilierul din lemn şi podelele pot beneficia de lustruire cu ulei de măsline care are şi efect antistatic. Dacă mucegaiul vă face probleme, nu este cazul să apelaţi la substanţe toxice – apa oxigenată este un dezinfectant foarte bun. Iar petele de pe covoare sau mobilă pot fi scoase cu amidon de porumb pe care îl veţi lăsa să acţioneze, după care îl veţi înlătura cu apă minerală. Uleiurile esenţiale adăugate în soluţiile de curaţat, nu doar oferă un miros proaspăt ci au şi proprietăți antibacteriene fără utilizarea triclosanului sau formaldehidei. Încercaţi uleiul de scorţişoară, de eucalipt, de oregano sau din arbore de ceai.

Folosirea ingredientelor naturale pentru curaţare, nu doar că vă protejează sănătatea, ci vă ajută să faceţi şi o economie.
Curaţă încălţămintea
Detoxifierea de primăvară a casei Ştim cu toţii că nu este tocmai igienic să mergi încălţat prin casă. Încă din copilărie auzeam strigătul mamei de a ne descălţa la intrare, iar motivul era unul foarte întemeiat. Sute de mii de microbi şi bacterii sălăşluiesc fericite pe talpa încălţărilor, dar cele periculoase stau de obicei în interiorul lor. Varietatea de suprafeţe pe care călcăm pe parcursul zilei favorizează adunarea acestor bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. Dacă tot suntem la neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă, atunci ar trebui să le asigurăm şi pantofilor o curăţare temeinică şi bineînţeles să optăm pentru o soluţie fără chimicale.

Interiorul pantofilor poate fi curăţat cu o combinaţie de oţet de mere şi apă în proporţie de 1: 5. Cu ajutorul unui burete de vase înmuiat în amestec şi stors foarte bine se va şterge încălţămintea. Mirosul deranjant poate fi înlăturat cu bicarbonat de sodiu pe care îl putem presăra pe timpul nopţii în interiorul pantofului. Încercaţi să curăţaţi încălţămintea zilnic, mai ales pantofii sport. Branţurile de obicei sunt detaşabile – schimbaţi-le la o lună, în funcţie de frecvenţa cu care purtaţi pantofii. De asemenea, aceasta trebuie depozitată într-un loc care beneficiază de aerisire – sub nicio formă nu vă puneţi pantofii necurăţaţi în locuri întunecate şi spaţii închise pe unde nu circulă aerul. Optaţi pentru dulapuri de pantofi deschise, iar acestea vor fi cel mai adesea pe hol, unde circulaţia pe uşă va asigura şi o aerisire frecventă a încăperii.
Foloseşte odorizante de cameră naturale
Detoxifierea de primăvară a casei Neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă presupune şi un parfum plăcut de sezon care să se împrăştie prin toată casa. De cele mai multe ori ne achiziţionăm spray-uri de cameră din comerţ, dar acestea, la fel ca şi detergenţii de uz casnic, sunt pline de chimicale care ne afectează. Spray-urile de cameră sunt ușor de făcut la domiciliu cu uleiuri esențiale, alcool și apă. Ne putem prepara parfumul dorit din ingrediente naturale care nu ne vor distruge sistemul respirator.

Odorizante naturale de cameră foarte apreciate sunt cubuleţele din lemn (le puteţi face la ce dimensiuni şi forme doriţi) înmuiate în ulei esenţial (aroma preferată). Se menţin peste noapte în ulei aromat, iar dimineaţa se vor şterge şi se vor aşeza într-un bol decorativ din sticlă. Vor difuza un parfum lejer mult timp. Atunci când simţiţi că mirosul se estompează, le puteţi înmuia din nou în ulei parfumat. Un alt odorizant făcut în casă este alcătuit din apă distilată şi câteva picături de ulei esenţial pe care le vom pune într-un pulverizator şi putem împrospăta aerul ori de câte ori este nevoie. Dacă ne gândim şi la o dezinfectare a aerului, putem adăuga soluţiei şi nişte picături de alcool sau bicarbonat de sodiu.
Elimină praful de casă şi respiră sănătos
Detoxifierea de primăvară a casei Substanţele toxice din multitudinea de chimicale folosite se regăsesc de foarte multe ori în praful de casă care se depune non-stop pe diverse suprafeţe (iar dacă ne gândim la televizor sau calculator, acestea parcă sunt adevăraţi magneţi pentru praf). Eliminarea substanţelor toxice va însemna şi eliminarea prafului fără alte soluţii grele. Trecerea regulată a unui prosop de microfibră peste suprafeţe şi aspirarea cu un filtru HEPA vor minimaliza riscul de expunere la praful de casă care chiar ne poate provoca alergii urâte. Aspiratorul fără sac cu filtru HEPA are o capacitate de filtrare diferită, de aceea, pentru o filtrare corespunzătoare a aerului este recomandat să vă orientaţi către un aspirator care poate filtra şi cele mai mici particule de praf.

O altă soluţie este achiziţionarea unui purificator de aer care va contribui şi el la îndepărtarea prafului şi la diminuarea poluării casei. Luaţi în calcul şi faptul că aparatele de ventilaţie de care locuinţa dispune (aer condiţionat, aeroterma etc) trebuie curăţate de praf în mod frecvent. Şi, dacă tot este vară şi zugrăvirile sunt în toi, orientaţi-vă şi asupra unei vopsele pe bază de argilă care este hipoalergenică şi are rolul de a absoarbe toxicitatea din aerul respirat.
Eliminarea substanţelor toxice din locuinţă debutează cu o fereastră deschisă
Detoxifierea de primăvară a casei Deschide ferestrele pentru a îmbunătăţi simţitor calitatea aerului din locuinţă. Detergenţii de uz casnic, praful care se depune, mobilierul vechi sau cel din materiale sintetice sunt surse de alergeni, dar şi de îmbâcsire a aerului. În fiecare zi ferestrele ar trebui deschise atât dimineaţa cât şi seara. Aerul proaspăt vă va revigora şi va înlocui aerul poluat din încăpere care este generator de oboseală şi dureri de cap. O locuinţă neaerisită corespunzător este un micro-climat ce favorizează diverse boli, infecţii, viroze. De asemenea, ferestrele închise în permanenţă sunt „fericirea” prafului şi a bacteriilor. În acelaşi timp, ferestrele termopan favorizează condensul şi implicit înmulţirea acarienilor şi apariţia mucegaiului. Nu vă temeţi aşadar să începeţi o purificare a casei cu geamurile larg deschise şi ţineţi dioxidul de carbon în limite decente pentru a vă asigura un climat sănătos.

S-au inventat chiar şi ferestre inteligente care se pot încălzi şi auto-răci singure şi care au orificii speciale pentru ventilaţie permanentă dar şi filtre de aer.
Mizează pe verde
Detoxifierea de primăvară a casei Plantele de interior sunt o adevărată sursă de sănătate şi nu în ultimul rând de împrospătare a locuinţei. Acestea nu sunt doar pentru un decor energizant al casei ci şi pentru filtrarea aerului din încăperi. Multiple substanţe chimice toxice, inclusiv benzenul, formaldehida, tricloretilena și amoniacul din aer, sunt filtrate eficient de anumite plante verzi de interior. O locuinţă care beneficiază de plante de ghiveci reduce riscul îmbolnăvirilor cu până la 15% conform studiilor.

Telefoanele mobile, calculatoarele sau laptop-urile, cuptorul cu microunde şi alte obiecte din casă emană radiaţii nocive. Efectul undelor dăunătoare poate fi redus prin plasarea unor plante de interior care le pot contracara într-o oarecare măsură. Ficusul, filodendronul, feriga sau dracaena sunt ideale pentru neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă. În plus, îţi vor asigura un climat verde plin de energie. Alte plante care purifică aerul îmbâcsit de fum de ţigară sau unde electromagnetice sunt cactusul, palmierul Areca, iedera sau Crinul Păcii. Aerul uscat este şi el îmbunătăţit, plantele enumerate reuşind şi să menţină un nivel optim de umiditate al încăperilor.
Regândeşte depozitarea alimentelor
Detoxifierea de primăvară a casei O nutriţie adecvată este cheia sănătăţii, dar depozitarea alimentelor în condiţii improprii aduce adesea contrariul. Pentru a nu suferi modificări ale calităţii, produsele alimentare trebuie păstrate în condiţii optime. În primul rând asiguraţi-vă că frigiderul şi congelatorul sunt perfect funcţionale, iar temperatura poate fi reglată. Un termometru este foarte util în acest sens. De asemenea, frigiderul trebuie curăţat în mod frecvent pentru a nu favoriza multiplicarea bacteriilor.

Ţineţi cont şi de faptul că alimentele din frigider trebuie acoperite. Pentru stocarea alimentelor înlocuiţi recipientele din plastic cu cele din sticlă sau oţel inoxidabil. Plasticul face parte din viaţa de zi cu zi, dar atunci când vine vorba de hrană trebuie ştiut că are anumiţi compuşi toxici ce se vor transfera în alimente. Anumite cercetări au demonstrat chiar că recipientele din plastic conduc către obezitate şi că cele confecţionate din petrochimicale poluează aerul din casă. Bineînţeles că nu putem evita plasticul deoarece, aşa cum am spus, face parte din traiul zilnic. Dar cu siguranţă îl putem elimina din contactul cu alimentele pe care le consumăm. Alege aşadar să îţi purifici şi bucătăria de vase care nu îţi aduc decât boli şi găseşte alternative din ceramică, email, inox etc.
Citește și Plasticul – pericolul tăcut din viața noastră
Optează pentru alimente organice
Detoxifierea de primăvară a casei Dacă tot vorbeam mai sus despre depozitarea alimentelor, atunci vom profita de faptul că ai deschis frigiderul pentru a-ţi sugera să ţi-l încarci cu sănătate şi nu cu alimente pline de E-uri. Sfatul nostru, că tot suntem la capitolul eliminare de substanţe toxice, este să mergi pe mâna alimentelor organice măcar o perioadă de timp. Fructele şi legumele proaspete, crescute bio în propria grădină sau cumpărate cu etichetă ecologică sunt absolut necesare.

Şi dacă tot am pomenit de etichetă, învăţaţi-vă să verificaţi etichetele produselor pe care le achiziţionaţi. Listele lungi de ingrediente nefamiliare (și adesea nepronunțabile) ar trebui să fie un steguleț roșu care să semnaleze că produsul este plin de aditivi alimentari, conservanți și alte componente neplăcute şi toxice pentru organism. Optaţi pentru produse preparate acasă sau pentru cele neprocesate sau modificate genetic. La urma urmei, sănătatea stă adesea în farfurie.
Atenţie la apa potabilă!
Detoxifierea de primăvară a casei De cele mai multe ori, apa potabilă de la robinet nu este chiar atât de sănătoasă precum am crede. Tratarea apei cu diverse substanţe chimice al căror scop este să ucidă microbii şi bacteriile existente în ea uneori ajunge să ne afecteze organismul. Mai mult, aceste substanţe nu reuşesc să elimine în totalitate acele bacterii şi atunci apa pe care o consumăm cu încredere poate fi contaminată. În aceste condiţii, un filtru de apă devine necesar dacă dorim neutralizarea substanţelor toxice din locuinţă. Acesta ne va ajuta să obţinem o apă fără impurităţi şi duce aproape de zero bacteriile sau substanţele nedorite din apa consumată. Îmbunătăţirea calităţii apei de la robinet este esenţială pentru un organism sănătos şi o locuinţă nepoluată. Atunci când alegeţi un filtru de apă, atenţie să fie unul certificat şi nu uitaţi să întrebaţi la ce perioadă de timp se schimbă.
Bucătăria trebuie să beneficieze de o curăţare mai amănunţită
Detoxifierea de primăvară a casei În bucătărie nu este esenţială doar curăţenia. Această încăpere a locuinţei ascunde posibili duşmani ai sănătăţii pe care este indicat să îi eliminăm dacă am început cu eliminarea substanţelor toxice din locuinţă. În afară de plasticul despre care vorbeam mai sus, bucătăria mai dispune de fermecătoarele tigăi din teflon – un alt material dăunător care ne contaminează alimentele oricât de util ar fi la gătit. O opţiune pentru teflon este ceramica, dar şi fonta.

Detergentul de vase este iarăşi o sursă de chimicale toxice care, oricât am limpezi vasele, va rămâne totuşi pe acestea. Se poate opta însă pentru un detergent de vase bio care în plus nu atacă pielea. O variantă de astfel de detergent este cea formată din o jumătate de litru de apă, 4 lămâi, cinci linguri de oţet de mere şi sare de mare. Pentru un parfum plăcut puteţi adăuga un ulei esenţial care să vă încânte olfactiv. O altă variantă este curăţarea vaselor cu apă caldă şi bicarbonat de sodiu care are şi efect anti-bacterian.
Este timpul pentru un nou început şi implicit o ocazie ideală pentru eliminarea substanţelor toxice din locuinţă.
Citește și Cum să dezvoltați obiceiuri sănătoase și să le mențineți
Să începem aşadar prin a fi mai sănătoşi, mai plini de energie, mai dinamici printr-o casă în care igiena şi aerul curat să îşi spună cuvântul. Să spunem stop contaminărilor de orice fel şi să ne bucurăm de o viaţă plină de prospeţime fără substanţe toxice.

Articolul Cum să elimini substanţele toxice din locuinţă în câţiva paşi simpli apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/practic/eliminarea-substantelor-toxice-in-cativa-pasi-simpli/

Comentarii