Cum să construiești un garaj – ce este și ce poate fi un garaj


25 iulie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Alexandru Șerbuță În articolul precedent am vorbit despre tipul de garaj și am enunțat faptul că dorim un garaj detașat de restul locuinței. În acest articol am să vorbesc despre utilitatea unui garaj peste cea a adăpostirii unui vehicul. Vreau să mă leg de structura în sine și de felul în care poate fi perceput acest spațiu. Poate cel mai mare avantaj al garajului este că el poate să „crească”. Inițial el poate fi doar o placă din beton subțire care se sprijină pe un schelet metalic subțire, iar ulterior el poate deveni o structură total închisă, cu termoficare, apă, electricitate și chiar cu un spațiu de birou. În unele garaje se pot amenaja chiar și garsoniere. Mai jos vom discuta despre acest lucru.

Acoperișul garajului

În general suntem interesați de un acoperiș care să nu facă prea mult zgomot atunci când plouă. De regulă, alegem învelitori grele sau cumva le izolăm fonic pe cele ușoare. În cazul acoperișului pentru garaj ne vor interesa două lucruri distincte. În primul rând ne-ar interesa un acoperiş cât mai mare. Căutăm să introducem o suprafață umbrită cât mai mare pentru a putea depozita lucruri pe lângă pereții garajului fără ca acestea să fie atinse de ploaie. Al doilea avantaj al acestui principiu este că vom crea un spațiu perfect pentru panouri solare în plus față de suprafața acoperișului casei. Un garaj pe care îl concepem cu un acoperiș mare, sau mai bine spus cu streașină mare poate să ofere un spațiu de producție a energiei electrice mult mai mare decât este necesar pentru consumul propriu al anexei.

În imagine avem un garaj descoperit de dimensiuni mari. Acest garaj nu are pardoseală de beton și nici patru pereți, dar are o parte umbrită unde utilajele și alte bunuri sunt protejate de apă și zăpadă. Acest tip de garaj poate fi modificat foarte ușor pentru a ajunge un garaj închis și betonat în partea de jos.

Aici intervine problema. Cum facem ca o clădire subțire și ușoară să fie suficient de rigidă? Acestea fiind valabile în cazul în care are un acoperiș așa de mare și o amprentă la sol de aproximativ 28 metri pătrați pentru garajele pentru o singură mașină sau de 50 de metri pătrați pentru garajele concepute pentru două mașini. Vom discuta pe viitor despre felul în care vom calcula dimensiunea garajului.

Garajul, o anexă utilizată ca spațiu de locuit

În seria Cum să construiești o casă am sărit foarte repede peste partea cu planificatul casei. Ar fi fost o discuție foarte lungă care implica o conversație interactivă unde fiecare beneficiar ar fi răspuns, printre multe altele, la întrebarea: Pentru cine este această casă? Evident fiecare ar fi avut răspunsuri diferite și implicit casele ar fi fost diferite conceptual pentru că fiecare are raspunsul lui. Ce se întâmplă însă când nu știm să răspundem la această întrebare? Adică pentru moment nu știu cât de mare se va face familia sau poate că o familie încă nu există, dar ar putea să existe pe viitor. Ca structură, garajul o să vină în ajutorul nostru. În primul rând, pe lângă spațiul unde dorim să parcăm mașina, am putea să construim un alt spațiu cu altă destinație. Acest spațiu poate fi deasupra garajului cum se obișnuia la spațiile mari precum hambarele sau lângă garaj, așa cum se obișnuiește în ziua de astăzi.

O locuință mică deasupra unui garajGarajul poate găzdui un spațiu un pic mai eficient energetic, cu mai multe utilități decât este necesar în mod normal, dar și pentru a crea un spațiu dedicat pentru o persoană. De exemplu ar putea avea infrastructura de canalizare pentru un spațiu sanitar. Acest spațiu îți poate folosi fie în cazul în care încă nu ai o locuință. El poate fi folosit ca un spațiu pentru oaspeți atunci când ai musafiri, dar și pentru o persoană în vârstă pe care dorești să o ții aproape când nu mai poate avea grijă de ea însăși. Oricare a fi situație în acel moment vă asigur că acel spațiu lipit de garaj este unul binevenit. În articolele viitoare ale acestei serii vom atinge ușor subiectul anumitor forme de garaj și poziționarea acestui spațiu rezidențial în relație cu spațiul de parcat mașina.

Spațiul adițional garajului

O ultimă demostrație că structura garajului este o oportunitate pentru a crea și alte spații avantajoase o reprezintă posibilitatea existenței unui spațiu de birou. Imaginează-ți că dorești să pornești o afacere și că pentru început ai nevoie de un mic spațiu de birou și de un mic spațiu de stocare. Garajul poate fi acest spațiu. Ba mai mult decât atât, el poate fi utilizat complet. Adică facem un sacrificiu temporar și nu mai parcăm în el mașina pe durata perioadei de încercare a afacerii. Spațiul pentru locuit este suficient de mare pentru a acomoda o activitate economică condusă de o singură persoană, iar biroul poate fi chiar pe masa din bucătărie. Independent de ideea de activitate comercială poate exista ideea că unii dintre noi dorim să lucrăm de acasă.

Spațiu de lucru în structura garajului Garajul și spațiul rezidențial adițional poate acomoda o varietate foarte largă de nevoi profesionale. Acest lucru este mai ales valabil pentru mediile rezidențiale care nu au locuri de muncă în apropiere, iar mersul la serviciu ar putea înseamna plata unui drum foarte lung. Genul acesta de situație poate fi foarte avantajos pentru programatori, artiști, lucrători în domeniul Call Center, etc. A lucra de acasă o să devină o opțiune din ce în ce mai atractivă și pentru angajatori. Mai ales că pe măsură ce populația se mută din mediul rural spre mediul urban spațiile comerciale devin mai scumpe și mai greu de găsit. Legal vorbind, un angajator are obligația să ofere un minim de 4 metri pătrați pe angajat. Este foarte ușor să construiești un spațiu de lucru de 4 metri pătrați într-un garaj sau să folosești spațiul de locuit de lângă garaj ca birou.
Cum să construiești un garaj – ce este și ce poate fi un garaj was last modified: iulie 25th, 2018 by Alexandru ȘerbuțăArticolul Cum să construiești un garaj – ce este și ce poate fi un garaj apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/constructii-si-amenajari/cum-sa-construiesti-un-garaj-ce-este-si-ce-poate-fi-un-garaj/

Comentarii