Cele mai impresionante tendinţe generale de design în 2019


1 aprilie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Alina Andrei Cu toate că abia am intrat în noul an părerile specialiştilor privind tendinţele în design interior pentru 2019 au şi început să apară. Eh, ele tot apar de pe la jumătatea anului trecut, dar abia acum se pot vedea adevăratele direcţii şi orientări. Publicaţii de profil de peste tot în lume vorbesc despre culorile anului, materiale, texturi şi combinaţii ale acestora.

Ne-am obişnuit ca fiecare an să aibă ceva specific, particular sau distinct şi ca majoritatea dintre noi să aştepte cu sufletul la gură noutăţile, să caute idei, să se inspire sau măcar să viseze. Dar, haideţi să fim serioşi, oricât ar părea de inedite, schimbările nu se fac niciodată brusc şi total! Chiar dacă materialele, modelele şi culorile se schimbă, trecerea este una lină şi oarecum previzibilă. Cu alte cuvinte, nu veţi vedea niciodată nişte modificări majore, ci unele secundare, ca de exemplu, că nu se mai poartă catifeaua sau mobila lucioasă, ci exact opusul lor. Până la urmă veţi constata că sunt suficiente câteva idei simple şi investiţii minime pentru a fi în pas cu tendinţele designului interior.

Cel mai indicat ar fi, ca atunci când vă permiteţi, să achiziţionaţi obiecte sau produse de orice tip – decorative, de mobilier, materiale, ţesături, etc.- care să treacă testul timpului. Cu ajutorul acestora ne va fi destul de uşor să rămânem în trend, dacă ţinem cont şi de câteva principii cât se poate de simple:

  • să nu sufocăm interiorul cu mobilă
  • să nu uităm de culorile naturale
  • să adăugăm pete de culoare şi oglinzi
  • să dăm o şansă lucrurilor simple făcute manual.

tendinţe generale de design în 2019

Lemnul şi mobila

Mobilierul anului 2019 este inspirat de stilul nomad. Piesele sunt compacte, multifuncţionale, inteligente, artistice şi flexibile. Spaţiul ocupat de mobilier este cât mai redus fără a diminua, însă, câtuşi de puţin calitatea vieţii. Se păstrează mobilierul util şi se renunţă la piesele care au doar rol decorativ, acest rol fiind preluat de piesele utile. Va fi tot un fel de stil minimalist, cu mai mult confort şi mai multă culoare. Stejarul este o opţiune pentru mobilierul din lemn. Alegerea lui este bună atât din punct de vedere al designului interior cât şi al durabilităţii, esteticii şi culorii calde.

Bucuraţi-vă de introducerea pieselor de mobilier care se pot adapta unor spaţii şi nevoi diferite şi se încadrează în camere provocatoare. Popular în anii ’60 şi ridiculizat de atunci, mobilierul curbat a avut un impact destul de mare asupra proiectelor recente de design, pe măsură ce liniile rigide, aflate câteva decenii la rând în lumina reflectoarelor, au simţit treptat cum nu mai sunt dorite. Este suficient să renunţaţi la corpurile de mobilier nefolositoare, să eliberaţi cât mai mult spaţiul şi deja sunteţi în acord cu cerinţele anului 2019. Adăugaţi câteva perne în culorile anului sau covoare şi cuverturi lucrate manual, şi veţi crea un decor în tendinţe!
Citeşte şi Tendinţe de top în mobilierul anului 2019
trenduri mobilier 2019

Chiar dacă pare o investiţie costisitoare, întoarcerea la esenţele de lemn valoroase a început de ceva vreme şi tendinţa încă se păstrează. Investiţia pe termen lung îşi va duce la îndeplinire menirea atâta timp cât se mizează pe durabilitate. Fie se păstrează culoarea naturală a lemnului, fie se folosesc culori deschise sau foarte închise. Culori precum miere, cireş sau pin vor fi preferate. De cealaltă parte, culori precum nuc închis, wenge şi chiar negru vor fi tot mai des întâlnite. Contrastele între nuanţe se vor regăsi pe aceeaşi piesă sau în aceeaşi cameră. Foarte apreciat va fi lemnul ars – metoda Shou Sugi Ban (în traducere liberă, scândură de cedru arsă) sau Yakisugi de colorare a lemnului prin ardere.

Cum din ce în ce mai mulţi oameni gravitează în jurul locuinţelor din mediul urban, sau al caselor cu aspect modern/contemporan, este cât se poate de evident şi firesc ca şi designerii să exploateze, în cele din urmă, această nevoie de piese de mobilier inteligente cu scopuri multiple, dar la o scală mai redusă. Aşadar, salutaţi cum se cuvine piesele de mobilier care se adaptează diverselor spaţii şi necesităţi şi care chiar încap în camere provocatoare din punct de vedere al metrilor pătraţi.

mobilier inteligent

Oglinzi decorative, dar şi inteligente

Oglinzile vor fi un “must have” anul acesta. Rolul lor nu se va limita la utilitate ci va contribui decisiv la aspectul, eleganţa şi dimensiunile casei. Ramele vor urma tendinţele mobilierului sau vor aduce elemente noi. Vor putea fi colorate în nuanţe vii astfel încât să devină punctul de atracţie al camerei. Prezenţa lor electrizantă trebuie să se simtă încă de la intrarea în casă, să fie elementul central al holului.

O investiţie într-o oglindă cu o ramă generoasă pare a fi o idee bună pentru acest an (şi nu numai, dacă ne întrebaţi pe noi). Dar cum nici acest banal obiect decorativ nu a rămas neatins de tehnologie, o noutate în casele noastre vor fi oglinzile inteligente cu senzori de temperatură, LED-uri pentru iluminare, display LCD pentru informaţii sau conexiune la internet. Eh, şi dacă până acum vi s-a părut un pic prea mult, imaginaţi-vă că vă treziţi dimineaţa, mergeţi la baie, vă uitaţi în oglindă şi primiţi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a începe ziua, cum ar fi informaţii despre vreme, e-mail, calendar, trafic estimat pentru destinaţia voastră şi cine ştie câte altele. De asta ce mai ziceţi?!

oglinda smart led

Materiale, finisaje şi texturi

Metal, marmură, ceramică, piele ecologică, catifea, materiale textile din fibră naturală – nu prea există limită în folosirea materialelor. Totul poate fi folosit cu condiţia să nu devină apăsător, să nu împovăreze spaţiul. Băile de alamă sunt în egală măsură clasice şi moderne. Metalul este folosit la bucătărie, dar şi pentru corpurile de iluminat. Totuşi cuprul pare că şi-a atins apogeul, viitorul aparţinând mai degrabă metalului cu aspect argintiu. Materialele preţioase, precum catifeaua şi pielea, vor coabita laolaltă cu materialele naturale şi cu cele lucrate manual, vor coexista în ciuda unor deosebiri evidente. Catifeaua va da greutate, pe când materialele naturale vor crea o ambianţă plăcută şi simplă.

Obiectele realizate manual vor fi apreciate pentru legătura cu trecutul, dar şi cu natura. În fiecare an, vedem progrese remarcabile în ceea ce priveşte utilizarea materialelor şi a modului în care sunt produse, dar anul acesta, poate mai mult ca oricând, colecţiile de mese ovale din sticlă cu vene neregulate care amintesc de aspectul marmurei, aşezate pe picioare asimetrice, vor crea o imagine dinamică şi încântătoare. Modelul sticlei cu vene pare a fi fluid, fiind o opţiune senzuală şi plină de forţă, care depăşeşte orice aşteptări în privinţa tendinţelor de design interior din 2019.

materiale si finisaje 2019

Paleta cromatică

Da, ştim, deja devenim redundanţi, dar, poate surplusul de informaţie privind culorile anului 2019 nu o să vă strice, ci dimpotrivă, vă va mobiliza! Dacă în 2017 vedetă a fost culoarea verde Greenery, un verde-crud dătător de speranţă, iar 2018 a fost caracterizat de originalitate, ingenuitate şi gândire vizionară, prin culoarea propusă de renumitul Institut Pantone – Ultra Violet, se pare că este nevoie din nou de speranţă, optimism şi pasiuni care aduc bucurie şi dorinţă de exprimare jucăuşă, întrucât aceiaşi specialişti Pantone ne delectează anul acesta cu Living Coral – o nuanţă corai (coral) cu irizaţii aurii.
Citeşte şi Cum să vă decoraţi casa în nuanţe vibrante de coral
Dar, 2019 nu va însemna numai nuanţa plină de viaţă a celor de la Pantone, ci şi tonuri de verde-salvie, verde-închis (foarte potrivit pentru canapele sau draperii din catifea) şi verde-turcoaz. Nu sunt singurele culori despre care se va vorbi, fiind propuse şi Rosa Millenium (un roz prăfuit), bej sau Blue Navy (bleumarin). Petele puternice de culoare – roşu, galben, portocaliu – vor fi extrem de prezente în amenajările interioare şi anul acesta, la fel ca şi culorile naturale.

palete cromatice 2019

Reutilizare, recondiţionare şi reciclare

Reutilizarea şi reciclarea fac parte, sau ar trebui să înceapă să facă parte, din viaţa noastră regăsindu-se în aproape orice domeniu. Este modul prin care ni se transmite de fiecare dată că trebuie să avem grijă de planetă şi de resursele ei. Nu în ultimul rând, mesajul este că tot ceea ce aruncăm nu va mai putea fi gestionat.

Există o mulţime de lucruri pe care le aruncăm, printre care lemnul, mobila (cu precădere), materialele textile (perdele, draperii, cearşafuri, cuverturi) sau obiectele decorative etc. Refolosirea lor se poate face într-un mod destul de simplu, fără operaţiuni dificile de recondiţionare, uneori fiind suficientă doar o curăţare mai amănunţită a acestora. O piesă veche de mobilier recondiţionată pusă într-un colţ, o măsuţă de cafea făcută dintr-o uşă refolosită sunt elemente de design care vor atrage atenţia tocmai prin faptul că emană acea patină a timpului, aflată în totală concordanţă cu tendinţele din 2019.
Citeşte şi Cum să readuci mobilierul vechi la viaţă
mobilier reconditionat

Locuinţe urbane convertibile

De la iteraţiile moderne ale canapelelor convertibile şi până la pereţii mobili şi clădirile multifuncţionale, locuinţele convertibile sunt unele dintre cele mai sensibile şi interesante tendinţe de design interior care vor atrage atenţia. La urma urmei, cine nu şi-ar dori o casă care să se învârtescă după soare (poate chiar şi la propriu, am auzit că există şi aşa ceva)?! Sau care să strălucească precum un geniu (şi aici ne referim la tehnologiile de care dispunem astăzi)?! Sau, ce ziceţi de un design care să stârnească şi cele mai nepăsătoare persoane şi care să transforme şi cel mai mic spaţiu într-unul util şi practic, dar care să degaje, în acelaşi timp, un aspect absolut fermecător?!

mobilier convertibil

Boho revine!

Să ne facem înţeleşi, stilul boho nu a dispărut niciodată complet, dar impactul său asupra lumii designului a avut o ultimă suflare în urmă cu aproximativ un deceniu şi asta dintr-un motiv întemeiat. Acest stil bogat, cu aspect stratificat, nu a reuşit să ţină pasul cu vremurile hotărâte, să facă loc designului expresiv, iar abordarea sa retrospectivă pur şi simplu nu s-a mai simţit proaspătă şi înviorătoare. Şi, după cum vă puteţi imagina, unii specialişti în domeniu nu au fost acceptaţi când au reînceput sau au continuat să regăsească acest stil în fiecare lucru mărunt, evidenţiind, astfel, tendinţele designului interior 2019. Pentru cei neiniţiaţi, este un gen de amenajare cu totul neaşteptat, dar, în acelaşi timp, sigur pentru a vă pune casa în evidenţă şi pentru a adăuga locuinţei un sentiment capricios, care a lipsit atâta amar de timp din lumina reflectoarelor.

boho modern in designul interior

Întoarcerea lui Terrazzo

Parcă am fi într-un film western! Cu popularitatea durabilă a designului modern din secolul al XVIII-lea, care nu prezintă semne de încetinire, nu este deloc surprinzător faptul că suprafeţele Terrazzo şi extrasele decorative au avut un impact imens asupra prognozelor privind tendinţele de design interior din 2019. Ce reprezintă, de fapt, Terrazzo?! Un material compozit alcătuit din mase de marmură, cuarţ, granit şi sticlă care evocă un spirit amuzant, ca de confetti, cu ajutorul căruia veţi descoperi o mulţime de modalităţi prin care să vă puneţi spaţiul de locuit într-o lumină pe cât de modernă pe-atât de încântătoare – de la podele până la lămpi şi chiar perdele, perne, cuverturi (adică printuri).

interior terrazzo

Plafoane ”declaraţie”

Cu tot riscul de a ne repeta dar cu îngăduinţa dvs. mereu în minte, vom vorbi din nou despre aceste tavane absolut uluitoare, şi asta nu din ”vina” noastră, ci a designerilor care trâmbiţează pe unde apucă faptul că vor acestea reprezenta fenomenul anului 2019 şi al anilor ce vor urma. Ne-am obişnuit deja ca în fiecare an să planeze o emoţie tacită până în momentul în care Institutul Pantone anunţă culoarea anului şi, implicit ne sunt puse la dispoziţie nuanţe nou-nouţe! Dar, să fim realişti, aceste nuanţe oferă o schimbare aproape insesizabilă în inspiraţiile stilurilor de design, pentru că am văzut suficient de mulţi pereţi-accent în suficient de multe culori. În schimb, despre plafoane nu prea s-a înghesuit nimeni să vorbească! Până acum!

Trebuie să ştiţi că vor fi la mare căutare şi se vor bucura de o admiraţie fără precedent! De fapt, ultima dată când am putut observa plafoane făcând atâta ”zgomot” cât vor face anul acesta, a fost în anii ’20 când erau la modă tavanele ornamentate cu rozete, cornişe, şi alte profile decorative, turnate şi cu stucaturi. De la plafoane vopsite şi lăcuite în mod expres, la cele acoperite cu tapet şi ornamente arhitectonice în relief, sunt multe de spus despre impactul vizual atrăgător al plafoanelor ”declaraţie”, gândindu-ne că adesea renunţăm, din comoditate sau din economie, la ceea ce au de oferit unele aspecte. Un plafon reimaginat poate face ca o cameră să pară mai mare, mai strălucitoare şi mai demnă de ţinut minte decât orice perete de accent comun.

plafon declaratie

Modele geometrice şi tribale

În timp ce modelele geometrice aproape niciodată nu vor părăsi podiumurile tendinţelor de design datorită armoniei lor simetrice, amprentele etnice şi tribale, par să apară şi să dispară cam la fiecare 10-15 ani, pe măsură ce vremurile şi gusturile se schimbă. Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca modelele geometrice, ceea ce le face să se simtă atât de bine în pielea lor, căldura, familiaritatea şi sentimentul de echilibru şi de compensare pe care le pot introduce cu uşurinţă chiar şi în cele mai mici şi neînsemnate camere sunt de necontestat. Şi, cu toate că minimalismul este pe culmile gloriei (de prea mult timp chiar), trebuie să putem face, totuşi, ceva pentru a aduce mai multă viaţă într-o cameră, fie chiar şi ca o simplă reacţie la abordarea de astăzi oarecum strictă, limitativă şi directă a designului interior.
Citeşte şi Covoarele etnice – plusul de culoare şi valoare adăugat decorului interior
Aşadar, dacă aspectul inspirat de diferite etnii sau populaţii indigene, pur şi simplu nu vă reprezintă, gândiţi la scară mai redusă, adică la modalităţi mai puţin costisitoare de a aduce aceste modele în locuinţa dvs. De la lenjerii proaspete şi inedite, perne şi cuverturi sau pături decorative şi până la imprimeuri miniaturile înrămate, toate pot fi cu uşurinţă înlăturate dacă designul viitorului ne rezervă cu totul altceva. Şi, după cum ne-am cam învăţat în ultimii ani, cu siguranţă se va schimba ceva. Poate chiar mai curând decât ne-am fi aşteptat!

modele tribale in amenajarile interioare

Eco-Friendly

Cu mediul înconjurător care suferă criză majoră după criza majoră, suntem mereu bucuroşi să descoperim noi premise privind producţia şi designul, plăcute ochiului, în timp ce nu lăsăm în urmă aproape niciun impact asupra planetei şi a resurselor acesteia. Din materialele rămase, cum ar fi marmura, recompuse în moduri inteligente, şi până la aparatele de economisire a energiei, la pereţii din plante vii, orice aţi aduce în casa dvs. de acum încolo (dacă nu aţi făcut-o deja), trebuie să urmaţi exemplul de a lua cât mai puţin şi de a da înapoi planetei cât de mult puteţi.

Mai pe scurt, eco-friendly înseamnă acele produse sau acţiuni care duc la un mod de viaţă mai sănătos atât pentru planetă cât şi pentru locuitorii ei. Prietenos cu mediul, ecologic sau verde, oricum vă vine să-i spuneţi, totul se reduce, de fapt, la relaţia de prietenie dintre oameni şi mediul înconjurător. Aici intră şi produsele sau practicile care conservă şi protejează mediul, dar şi cele care îndeamnă oamenii să diminueze consumul inutil de apă şi energie. Cei care urmează un stil de viaţă eco-friendly se ghidează, în viaţa de zi cu zi, după trei reguli, cei 3R: a Reduce, a Refolosi şi a Recicla.

interior eco friendly

Tendinţele IN/OUT ale anului 2019Ce rămâne şi ce iese din trend în acest an

IN: Tonuri bogate de indigo îndrăzneţ, verde-smarald şi turcoaz închis, sub formă de acesorii pentru sufragerii şi dormitoare, vopsele, ţesături, covoare, pentru a crea dramă pe fundalul elementelor arhitecturale albe / OUT: Griurile reci – tonurile neutre de gri vor face loc unor neutre strălucitoare albe şi mai calde

indigo design interior

IN: Modele îndrăzneţe pentru blacksplashuri – este momentul modelelor mai îndrăzneţe şi muult mai colorate / OUT: Bucătăriile simple, monocromatice

backsplash indraznet

IN: Piesele durabile, realizate manual – articolele realizate manual, din materiale durabile, cum ar fi iuta, bambusul şi hârtia

decoruri si decoratiuni handmade

IN: Boho Vibe – Vibe-ul boho (sau mai exact Bohemian Chic) cu un trend modern de epocă şi linii curbate / OUT: Camere fără culoare sau textură – stilurile amestecate sunt acum la modă

vibratii boho

IN: Mobilier din material acrilic – acrilicul poate da unei camere structura arhitecturală de care are nevoie / OUT: Accesorii din cupru – faceţi loc metalelor naturale

mobilier acrilic

IN: Accente metalice mixte – un ansamblu de accente metalice (nu mai mult de o combinaţie de două până la trei accente metalice diferite), folosit în întreaga cameră, este şi va fi întotdeauna un mod atemporal şi savuros de a crea echilibru şi definiţie într-un spaţiu. De exemplu, accentele din alamă, din aur sau din nichel se amestecă bine cu bronzul sau cu accentele de fier vechi / OUT: Alama exagerată – detaliile metalice din alamă sunt deosebite, dar este suprasolicitant să vezi o cameră mobilată numai cu articole din alamă şi piese de tapiţerie
Citeşte şi Cum să folosiţi piesele metalice în camera de zi
Accente metalice mixte

IN: Băi negre îndrăzneţe – Tendinţa de baie inspirată de spa s-a întors oficial, fiind vorba de decoruri îndrăzneţe, întunecoase care evocă o experienţă de ultimă generaţie / OUT: Pereţii accent – pereţii accentuaţi în culori dramatice nu mai sunt punctul focal al interiorului. Pereţii unici au un impact mult mai mare, creând un fundal echilibrat pentru mobilier şi decor

Bai negre indraznete

IN: Pardoseli din lemn uşor – Pardoselile luminoase cunosc o revenire, datorită dorinţei crescânde a proprietarilor de a avea un aspect cât mai aerisit şi mai deschis. În nuanţe de mesteacăn, stejar alb şi bleu, aceste pardoseli reflectă mai multă lumină, putând trece de la casual la lux, fără a sacrifica confortul / OUT: Dulapurile în culoarea cireşei – Dulapurile pictate în albastru, gri şi negru domină modelele de bucătărie moderne şi tradiţionale

Pardoseli lemn usor

IN: Nu schimbaţi pe nimic confortul – De la covoare moi la o canapea super confortabilă, trebuie să aveţi toate mijloacele de relaxare existente / OUT: Mobilier lustruit – Strălucirea nu este întotdeauna sinonimă cu frumuseţea. O scânteie este întotdeauna plăcută din punct de vedere vizual, dar o piesă prea lustruită poate deveni chiar tristă

design interior confortabil

IN: Pasmanteriile – Combinaţiile de culori vibrante şi forme neobişnuite vor face din nou subiect de discuţie / OUT: Rozul auriu

pasmanterie

IN: Blaturi mai calde, dar mai închise la culoare – Marmura rămâne totuşi o alegere clasică, dar vom vedea şi multe tonuri mai închise / OUT: Blaturi din cuarţ – Acest aspect este prea puternic şi comercial, mai ales în combinaţie cu dulapurile albe
Citeşte şi Mic ghid al blaturilor de marmură
blaturi inchise la culoare

IN: Pereţi îndrăzneţi – Este musai anul acesta să devenim mai aventuroşi când vine vorba de culoare / OUT: Obiecte de la mijlocul secolului – Este plăcut aspectul mobilierului de la mijlocul secolului, dar când vedeţi un spaţiu ”echipat” în întregime într-un singur stil este ca şi cum v-aţi închide într-o capsulă a timpului

pereti indrazneti

IN: Verde, cât mai mult verde – Cu alte cuvinte, apropierea de natură / OUT: Suculente – Plantele suculente au avut un succes uriaş anul trecut. Aspectul plantelor într-o casă poate fi extrem de frumos şi, mai ales pământesc, dar există atât de multe alte opţiuni excelente şi atemporale pe care le puteţi adopta.

verde natura in designul interior

Şi încă ceva! Designul inspirat de spiritul retro, de căldura, lejeritatea şi strălucirea stilului disco, va reprezenta principala influenţă din interioarele anului 2019. Oricum, şi în acest an, trendurile în design interior par a fi destul de prietenoase, aşa cum era de aşteptat.

Articolul Cele mai impresionante tendinţe generale de design în 2019 a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-casa/design-interior/tendinte-generale-de-design-in-2019/

Comentarii