Cele mai frumoase plante curgătoare cu flori pentru un decor exterior spectaculos


5 februarie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Fără categorieBy Mircea Iordache Florile plantelor curgătoare au o mare importanţă în designul oricărui balcon pe timpul verii, fie că e vorba de un apartament sau de o casă cu mai multe nivele. Ele nu servesc doar ca simplu decor, ci sunt şi capabile să protejeze camera de lumina excesivă a soarelui şi de canicula obişnuită a verii, precum şi de praful şi zgomotul nelipsit în marile aglomerări urbane. Majoritatea plantelor curgătoare au o perioadă de înflorire prelungită şi florile lor arată ca nişte magnifice pete de culoare pe pereţii clădirilor, făcându-le mai elegante şi mai pitoreşti.

Cum să transformi un balcon într-un colţ mereu înflorit? Ce specii sunt potrivite şi cum să le îngrijeşti? Vă vom oferi informaţii utile despre cum să creşteţi plante curgătoare cu flori pe balcon şi cum să aveţi grijă de ele, astfel încât să vă bucuraţi de minunatele lor culori pe tot parcursul verii.

Sfaturi utile şi idei practice pentru începători

Înainte de a începe să creaţi o mini-grădină de flori pe balcon, trebuie să faceţi ceva lucru. În primul rând, trebuie să îndepărtaţi lucrurile inutile depozitate pe balcon şi să vedeţi dacă acesta are nevoie de reparaţii. Apoi, trebuie să vă întrebaţi cum doriţi să arate balconul – dacă preferaţi specii de plante curgătoare înfloritoare, specii verzi sau doriţi să aveţi o combinaţie între acestea?

Determinaţi locaţia – nu toate plantele sunt potrivite pentru fiecare amplasament. În general, este mai bine să alegeţi plante anuale sau perene nepretenţioase faţă de condiţiile de mediu. Fasole decorativă, mazăre dulce, muşcate, petunii, fuchsia sunt o alegere bună pentru balcoanele însorite.

Amintiţi-vă că în timpul verii, plantele dvs. curgătoare sau agăţătoare vor avea nevoie de multă apă, astfel încât se recomandă udarea de două ori pe zi. Vă puteţi gândi la cutiile de plantare cu auto-udare sau la un sistem adecvat de irigare.

plante curgătoare cu flori

Pentru balcoanele umbrite, aveţi nevoie de specii mai puţin pretenţioase faţă de lumină şi care pot prospera chiar şi cu mai puţină lumină. Aceste plante ar trebui amplasate astfel încât să nu blocheze lumina soarelui. Fuchsia, Heuchera, Begonia sau Hedera Helix sunt câteva dintre opţiunile de a alege.

Planificaţi ghivecele sau containerele cât mai drepte, astfel încât acestea să fie potrivite pentru a fi agăţate de grilajul balcoanelor. Asiguraţi-vă că au drenaj corect pentru a evita putrezirea rădăcinii plantelor. Plasticul este un material bun pentru recipiente şi este de asemenea accesibil. Containerele din lemn pot fi deteriorate de umiditate. Vasele metalice şi coşurile de sârmă vopsite sunt, la rândul lor, opţiuni bune.

Culorile neutre ale recipientelor vor evidenţia plantele, în timp ce culorile întunecate vor atrage mai intens razele soarelui şi duc la supraîncălzirea substratului din interior.

Cele mai populare plante curgătoare cu flori

Care sunt cele mai populare plante curgătoare de balcon? Iată câteva din speciile pe care le puteţi alege, care vă vor ajuta să creaţi o oază frumoasă şi plină de culoare în balconul dvs.

plante curgătoare cu flori

Mușcata

Denumită atât Geranium cât şi Pelargonium, mușcata ocupă de multă vreme multe pervazuri de ferestre şi balcoane ca o plantă nemaipomenită şi frumoasă. Este una dintre cele mai nepretenţioase plante, creşte rapid, înfloreşte bine şi abundent din mai până în octombrie. Cu grija adecvată, aceasta poate înflori tot timpul anului.

muşcate curgătoare

Are o aromă picantă plăcută, care nu este emisă de flori, ci de frunze. Aceasta este planta curgătoare perfectă pentru balcon în perioada caldă a anului. Locaţia ideală pentru muşcată este un balcon însorit. Ea va prospera la soare, dar iubeşte în acelaşi timp şi umezeala, astfel încât necesită udare regulată şi frecventă. Muşcata poate fi combinată cu alte specii cum ar fi petunia, Cuphea, Oenothera, Bacopa monnieri, etc.

muşcata curgatoare

Petunia

Se numără printre cele mai populare plante curgătoare de balcon care se dezvoltă în ghivece, coşuri şi vase. Datorită varietăţii mari de culori, perioadei lungi de înflorire din mai sau iunie până în octombrie – noiembrie şi varietăţii de tipuri, petuniile creează un design unic pe balcon. Cea mai bună locaţie pentru petunii este un balcon care este expus la lumina soarelui toată ziua.

În mod similar cu muşcatele, petuniile iubesc lumina soarelui şi necesită udare regulată şi frecventă. Petunia are flori în formă de trompetă, care vin în numeroase şi diferite culori – alb, roşu, roz, purpuriu, albastru, etc. Această plantă poate fi combinată cu specii precum Osteospermum, Calibrachoa şi Alyssum.
Citeşte şi Vrei să te bucuri de splendoarea petuniilor până la prima brumă?

Calibrachoa

Denumite şi surfinia, sunt o alegere excelentă ca plante curgătoare de balcon. Ele se dezvoltă în soare sau semi-umbră şi ar trebui să fie udate zilnic. Perioada de înflorire a lui Calibrachoa este din mai până în septembrie, iar florile oferă o mare varietate de culori – albastru alb, violet, roz, galben, portocaliu, roşu etc.

Calibrachoa este uşor de întreţinut şi, spre deosebire de petunii, petalele lor nu sunt deteriorate de ploaie, deoarece acestea se închid pur şi simplu până când soarele străluceşte din nou.

Nasturtium (Condurul Doamnei)

Înflorește din iulie pana în septembrie. Această floare de balcon este nemaipomenită, florile sale vin într-o varietate de culori diferite şi există specii agăţătoare, precum şi varietăţi în cascadă, care sunt ideale pentru balcoane şi cutii de ferestre.

Fuchsia

Este o plantă curgătoare cu flori mari, excelente pentru balconul amplasat în direcţia nord. Are nevoie de o cantitate mică de lumină pentru înflorire şi creştere şi se dezvoltă bine atât în umbră parţială cât şi pe balconul total umbrit.

Timpul de înflorire variază în funcţie de specia fuchsiei, dar de obicei înfloresc din iunie până la primul îngheţ, uneori până în noiembrie sau decembrie. Soiurile curgătoare şi în cascadă sunt perfecte ca flori de balcon şi arată uimitor de frumos în coşuri agăţate.

Impatiens walleriana (Sporul Casei)

Este o plantă cu flori superbe, ce înfloresc într-o varietate de forme şi culori. Este întrebuinţată pe scară largă ca şi plantă curgătoare de balcon din cauza faptului că este foarte uşor de îngrijit.

Are flori delicate de culoare albă, roz, portocaliu, galben, roşu, violet, etc. ce contrastează captivant cu frunzele verzi întunecate şi adaugă un plus de interes vizual balconului dvs. Perioada de înflorire durează între lunile mai şi octombrie.

Nemesia (Măcăleandru)

Una dintre cele mai frumoase şi colorate plante, Nemesia este foarte potrivită pentru balcon. Înfloreşte abundent în culori calde şi multe nuanţe de violet, roşu, roz, albastru, galben, alb, portocaliu, etc.

Dacă doriţi ca balconul dvs. să fie luminos şi colorat, Nemesia este cea mai bună alegere. Înfloreşte din iunie până la sfârşitul lunii septembrie, ceea ce vă garantează decorarea casei pe tot parcursul verii.

Cel mai potrivit loc pentru Nemesia este expunerea directă la lumina soarelui. Se dezvoltă bine şi în locuri semi-umbrite, dar este important să-l protejaţi de curenţi şi vânturi puternice.

plante curgătoare cu flori

Articolul Cele mai frumoase plante curgătoare cu flori pentru un decor exterior spectaculos a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-gradina/plante/plante-curgatoare-cu-flori-pentru-balcon/

Comentarii