Câinele meu latră. Ce fac atunci când se plâng vecinii?


7 iunie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Gabriela Rubtov

Tot mai multe familii au animale de companie, ținute alături și iubite ca făcând parte din familie. Indiferent că e vorba de un apartament la bloc, casă la curte sau reședința de vacanță, locuințele adăpostesc și câini şi pisici.

Câinii sunt companioni minunați, adorați de copii și îndrăgiți de adulți. Însă conviețuirea alături de un animal nu este întotdeauna ușoară. Mai ales când suntem plecați de acasă, animalul suferă și latră şi de cele mai multe ori, lătratul este deranjant pentru vecini. Cățeii de talie mică și puii au tendința să latre mai des și ascuțit, în timp ce un câine de talie mare va lătra grav, dar puternic. Este un comportament natural, greu de controlat de către om.

Atunci când apar perioade specifice în viața lor (femelele intră în călduri, iar masculii le percep prezența), toate manifestările zgomotoase iau amploare.

Proprietarul are datoria să își îngrijească animalul în condiții optime, însă nu îi poate controla comportamentul specific. De exemplu, când este vorba de un câine de pază, acesta va reacționa prin lătrat la diverși stimuli. Când se apropie cineva de ușă, când simte prezența pisicilor sau a altor animale, câinii latră. Mai ales noaptea, aceste zgomote pot deranja vecinii, fie că este vorba de vecinii de din casa alăturată sau cei din bloc.

Vecinii se plâng de zgomot. Cum rezolvăm o astfel de problemă?

Învață să asculți

Atunci când vecinii reclamă comportamentul câinelui tău, prima reacție este cea de apărare. Înainte să reacționezi, învață să asculți și punctul lor de vedere. Poate au un copil mic sau o persoană bolnavă acasă, care nu poate dormi datorită lătratului zi de zi sau noapte de noapte.

Nu răspunde iritat, nu te enerva și încearcă să vezi situația și din cealaltă perspectivă.

Identifică exact ce anume îi determină să se plângă. E vorba de lătratul nocturn sau de cel din timpul zilei, când nu ești acasă și cățelul rămâne singur?

Identifică ce anume declanșează lătratul prin întrebări adresate vecinilor.

  • Poate latră când trece cineva prin dreptul ușii sau se întâmplă tot timpul.

  • Poate latră și alți câini din vecinătate și e o reacție normală pentru animale?

  • Poate există o pisică ce le provoacă intenționat acest comportament. De multe ori pisicile au tendința, la curte, să defileze în față câinilor care nu au acces în afară curții și acest gest îi irită de fiecare dată.

  • Poate cățelul latră când e lăsat singur, iar tu nu știi deoarece atunci când ești acasă cu el, lucrurile se calmează că prin farmec.

Fii sigur că și ei s-au gândit la mai multe cauze înainte să se plângă, așa că e bine să idenficați împreună ce anume face cățelul tău să latre zgomotos. Dacă locuiești la bloc, situația e și mai sensibilă.

Citește și Cum să ne descurcăm cu vecinii gălăgioși

Ideea acestei ascultări active și a identificării problemelor este de folos deoarece va demonstra vecinului că ești de bună credință și cauți soluții pentru a nu-l mai deranja. Fii sigur că nici vecinului nu i-a fost ușor să ia hotărârea de a se plânge, a răbdat înainte de a face acest gest și a încercat să suporte situația. Fii empatic!

Scuzele sincere și promisiunile de remediere a situației ajută întotdeauna. Încearcă să fii sincer și să creezi o atmosferă de înțelegere cu vecinii. Nu te certa, vei conviețui și în continuare alături de ei. O escaladare a situației nu va face decât să agraveze discuțiile dintre voi, ducând la consecințe neplăcute.

Investighează situația

Așa cum spuneam mai devreme, e momentul să faci investigații. De ce latră câinele? E vorba de un lătrat repetat, obsesiv și deranjant, care e provocat de anumiți factori?

Identificând cauzele poți schimba efectul. Un câine latră câteodată și fiind stresat sau plicitisit, așa că încearcă pe cât posibil să îi faci un program ferm, de plimbare, joacă și somn, atunci când stai la apartament. Dacă stai la casă, e posibil ca lătratul să fie provocat de diverși factori externi : gălăgia din stradă, alți câini, oameni, trafic, mașini.

Încearcă un experiment. Într-o dimineață, pleacă de acasă ca de obicei, lăsând cățelul la locul său obișnuit, în casă sau în curte. Întoarce-te în preajmă pe furiș, fără să fii observat și ascultă dacă se aud lătrături sau nu. Încearcă să identifici corect cauza lătratului. Poate e vorba de factori externi sau cumva câinelui îi lipsește apa proaspătă, sau a mâncat prea puțin. Câteodată alți câini care latră declanșează lătratul câinelui tău, deci investigheaza atent care sunt cauzele pentru care latră.

După ce ai identificat corect cauza lătratului deranjant, este momentul să acționezi.

Rezolvă problema

După ce ai liniștit vecinii cu privire la lătrat și le-ai promis o rezolvare, e momentul să găsești soluția.

În funcție de cauză, poți găsi metode de a liniști câinele. Va trebuie eventual să faci anumite schimbări. Fie e vorba de poziționarea cuștii în curte, mutată mai departe de casa vecină. Sau dacă stai la apartament, poți modifica programul câinelui în așa fel încât să fie ocupat și fericit. Plimbă-l mai des, obosește-l și aleargă-l și la întoarcere va dormi liniștit și nu va mai lătra. Asigură-te că îi oferi hrană și apa la dispoziție, că petreci timp împreună cu el și că nu se simte neglijat. Un cățel echilibrat și mulțumit nu va lătra fără motive întemeiate. Dacă îi modifici programul și nu îi dai motive să se simtă plictisit și să latre aiurea, câinele deveni mai puțin stresat iar vecinii se vor liniști și ei.

Concluzia

Problemă e rezolvată, ceea ce ai urmărit încă de la început!

Câinele își schimbă treptat comportamentul, latră mai puțin și nu mai deranjează cu lătratul său.

Încearcă să îți îmbunătățești și relația cu vecinii. Este momentul reconcilierii și al împăcării. Întotdeauna este util să ai niște vecini amabili și mulțumiți, nu probleme și dușmani în preajmă. Invită-i la tine sau mai bine în oraș la o cafea, încearcă să le mulțumești pentru înțelegerea cu care au tratat problema, chiar dacă ești conștient că nu a fost chiar așa. Poate cu timpul se vor împrieteni și cu animalul tău și veți conviețui în comunitate în mod armonios.

Viața alături de vecini nu este simplă, dar poate deveni mai agreabilă, iar câinele tău face parte integrantă din comunitate. Prin atitudinea ta, mai ales în situații delicate, tu chiar poți face o viață mai bună și mai armonioasă pentru tine și vecinii tăi!

Articolul Câinele meu latră. Ce fac atunci când se plâng vecinii? apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/stil-de-viata/cainele-meu-latra-ce-sa-fac-cu-vecinii/

Comentarii