9 greşeli frecvente în amenajarea dormitorului


8 martie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și Grădina


By Alina Andrei Indiferent de cât de multă atenţie acordaţi amenajării dormitorului, oricând este posibil să se strecoare câteva greşeli de decorare! De la ignorarea dezordinirii la lipsa unei abordări corecte în ceea ce priveşte iluminatul şi inducerea unei stări de spirit adecvate, toate micile erori pot avea un impact imens asupra aspectului general al camerei. Aşadar, în speranţa că vă va fi mult mai uşor să evitaţi unele inexactităţi decât să urmaţi nişte reguli stricte, iată 9 greşeli frecvente în amenajarea dormitorului şi ce ne sfătuiesc designerii să facem pentru a le remedia:

Greşeala nr. 1: Uitaţi de operele de artă

De multe ori dormitorul este trecut cu vederea când vine vorba de opere de artă. Şi asta pentru că este un loc intim, fără prea mulţi musafiri (poate doar într-un tur al casei), iar odată ce aţi obţinut toate elementele de bază din decor, pereţii nu prea mai suscită interes. Cu toate că oamenii îşi rezervă cele mai bune opere de artă pentru camera de zi sau sufragerie, designerii ne sugerează să acordăm aceeaşi atenţie artei şi în camere mai puţin ”proeminente”. Este vorba aici de un răsfăţ exclusiv personal. Gândiţi-vă că totuşi dormiţi şi vă treziţi în dormitor în fiecare zi, deci ar fi păcat să nu aveţi şi aici un un obiect de suflet!

tablouri pentru dormitor

Greşeala nr. 2: Ignoraţi importanţa surselor de iluminat

Credem că este atât de trist când un tavan de dormitor este lăsat gol sau are un montaj de tip minuscul lipit acolo, aşa, fără rost. Distraţi-vă în timp ce montaţi sursele de iluminat în dormitor! Nu există o regulă care să spună că lustrele somptuoase sau candelabrele sunt rezervate doar camerelor de zi. Adăugaţi iluminare indirectă şi pe sarcini (adică exact direcţionată), care nu dăunează ochilor. Cu cât aveţi mai multe surse de iluminare, cu atât este mai bine pentru ochi (şi pentru starea de spirit).

iluminarea dormitorului cu lampa tavan

Iluminarea dormitoarelor se face cu lămpi electrice aşezate în tavan din care lumina este difuzată concentric în toate colţurile camerei. Pentru îmbunătăţire, pe noptiere, pereţi, pot fi aplicate aplice, spoturi, veioze, scafe, etc. Este, de asemenea, de neconceput eliminarea surselor de curent într-o cameră sau amplasarea greşită a lor. Prizele trebuie să fie amplasate la o distanţă de 25-35 cm faţă de pardoseală, în locuri accesibile, dar nu expuse vederii.
Citeşte mai multe despre iluminatul dormitoarelor
iluminarea dormitorului

Greşeala nr. 3: Nu ţineţi cont de mărimi şi dimensiuni

Designerii de interior sunt mereu neplăcut surprinşi de alegerea unui mobilier prea mare sau prea mic pentru dormitor. Şi pe drept cuvânt, întrucât decizia cu privire la achiziţionarea mobilierului adecvat reprezintă un pas destul de complicat. ”Parcă patul era mai mare (sau mai mic) în magazinul din care l-am cumpărat sau pe site-ul de pe care l-am comandat”, ne spunem mulţi dintre noi când constatăm că patul nu se potriveşte nici în ruptul capului oriunde am vrea să-l amplasăm şi cât de neatenţi am fost cu un lucru atât de important. Pentru a evita această greşeală, indicat ar fi să folosiţi nişte bandă adezivă colorată pe care să o lipiţi pe podea (atât în lungime cât şi în lăţime), după ce, în prealabil, aţi luat măsurătorile piesei pe care doriţi să o cumpăraţi. Veţi avea un reper mult mai bun al piesei respective în spaţiul propriului dormitor.

proportiile mobilierului in dormitor

Patul se va alege în funcţie de destinaţia dormitorului. Această piesă trebuie să fie confecţionată în raport cu particularităţile individuale şi cu vârsta persoanei care îl utilizează. Trebuie să aibă lungimea şi lăţimea corespunzătoare camerei, să aibă un design plăcut, odihnitor şi să nu ocupe tot spaţiul. Un pat ”king size” într-un dormitor mic, de exemplu, va acapara întreaga încăpere şi poate face deplasarea incomodă, darămite să mai faceţi loc şi altor lucruri de care aveţi nevoie. Pentru o odihnă plăcută, amplasarea corectă a patului în cameră este absolut hotărâtoare. Patul trebuie să fie amplasat, de regulă, spre sud-vest, dacă ne permite camera, evitând amplasarea lui sub fereastră, în dreptul uşii, sau în locuri unde circulă curenţi de aer.

incadrarea mobilierului in dormitor mic

Greşeala nr. 4: Ignoraţi dezordinea

Sau şi mai rău, chiar contribuiţi la perpetuarea ei! Un dormitor ar trebui să fie relaxant şi să respire. Vă sugerăm să eliminaţi obiectele inutile şi să vă asiguraţi că mobilierul nu este prea mare pentru cameră. Depozitarea adecvată poate ajuta la minimizarea dezordinirii. Pentru elementele pe care doriţi să le păstraţi în evidenţă, tăvile sau cutiuţele decorative pot ajuta ca totul să se simtă mai bine organizat. Elementul primordial este simplitatea, fără accesorii care să dea un ton grotesc camerei. Accesoriile folosite pentru a înfrumuseţa şi personaliza locuinţa îşi pierd din farmecul aparte dacă sunt împrăştiate pe toate rafturile şi măsuţele din casă. Cel mai bine este să grupaţi decoraţiunile după anumite criterii (culoare, dimensiuni etc.). Astfel, ele vor fi mult mai bine puse în evidenţă.

dormitor cu rafturi decoratiuni

Greşeala nr. 5: Decoraţi în culori prea strălucitoare

Fiţi, de asemenea, atenţi să nu folosiţi prea multe culori vii într-un dormitor. Ne place într-adevăr să folosim culori calme şi naturale pentru a menţine spaţiul senin şi parcă fără sfârşit. Pentru a adăuga o textură lucioasă, şi totuşi nu prea puternică, vă sugerăm o ţesătură naturală de culoarea ierbii. Nuanţele neutre calde şi uşoare funcţionează foarte bine în dormitor, iar o varietate de texturi ajută spaţiul să se simtă mai domol şi mai ospitalier.
Citeşte şi Idei de culori şi decoruri pentru un dormitor de visdormitor colorat

Greşeala nr. 6: Treceţi cu vederea importanţa tăbliei de pat

Designerii ne sfătuiesc să acordăm o atenţie specială tăbliei de pat. Nu există niciun motiv să folosiţi exclusiv tăblii pătrate, gen cutie, în culori neutre. Puteţi chiar dvs. înşivă să cumpăraţi o ţesătură exterioară pentru a-l recapitona sau puteţi alege o formă ceva mai neobişnuită a headboard-ului. Dacă o tăblie de pat are un design neînsufleţit sau neinspirat, o puteţi recondiţiona la fel ca şi pe un scaun, dar de data aceasta nu vă abţineţi de la culori ceva mai curajoase. Panoul de la capătul patului acoperă o porţiune importantă a peretelui (sau spaţiului) şi trebuie tratat ca atare.
Citeşte şi Panourile de perete tapiţate – stil şi eleganţă în dormitor
tablia de pat

Greşeala nr. 7: Depăşiţi numărul admis de perne

Unul dintre cele mai stringente aspecte legate de design, şi nu doar cel al dormitorului, este acela de a înţelege şi de a accepta când este prea mult, acela de a nu depăşi o cantitate de bun simţ a accesoriilor, culorilor, pieselor de mobilier, etc. Este şi cazul elementelor decorative precum pernele.

Cum ne dăm seama când sunt suficiente?! Păi, ar trebui să fie suficient de multe perne astfel încât patul să arate somptuos şi primitor. Totuşi, nu exageraţi, adică până să vă băgaţi la propriu în pat să fiţi nevoiţi să excavaţi vreo 10 minute. Ar trebui să existe maxim 3 rânduri de câte două perne, de la cele mari la puişori, în funcţie de dimesiunea patului. Ca regulă de bază folosiţi patru perne regulate – două pe fiecare parte – şi numai una sau două perne decorative.Când vine vorba de perne decorative, gândiţi-vă în primul rând la calitate, şi abia apoi şi la cantitate!

prea multe perne in dormitor

La fel se întâmplă şi cu îmbinarea mai multor stiluri de design interior. Cel mai bine este să vă opriţi asupra unuia singur sau a maximum două. Unele elemente ale unor stiluri diferite arată bine împreună, însă câte puţin din toate vor crea un haos stilistic în dormitorul dvs.

perne in dormitor

Greşeala nr. 8: Vă neglijaţi patul

O altă greşeală frecvent întâlnită este cea a paturilor neglijate şi neîngrijite. Dacă stăm un pic să ne gândim, petrecem aproape o treime din viaţă în pat. Cred că merită şi el ceva mai multă atenţie, îndeosebi în ceea ce priveşte calitatea şi aspectul aşternuturilor – nu numai că vă vor îmbunătăţi decorul, dar veţi reuşi să şi dormiţi mult mai bine.

asternuturi adecvate pentru un somn linistit

Greşeală nr. 9: Nu luaţi în considerare spaţiul de stocare

Când noptierele, comoda sau măsuţa de toaletă nu dispun de spaţiu de depozitare, lucrurile încep să capete o turnură nefavorabilă sau chiar dăunătoare, creând o mizerie inutilă. Cel mai bine este să aveţi permanent în minte, chiar şi atunci când achiziţionaţi patul, că piesele cu sertare, rafturi sau uşi sunt imperios necesare.

spatiu de stocare dormitor

Articolul 9 greşeli frecvente în amenajarea dormitorului a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/despre-casa/dormitor/9-greseli-frecvente-in-amenajarea-dormitorului/

Comentarii