20 de lucruri pe care să nu le scăpaţi din vedere când faceţi curăţenie


3 mai 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Alina Andrei Cel puţin de două ori pe an se impune o curăţenie temeinică şi o reîmprospătare a locuinţei. Însă, oricât ne-am strădui, şi oricât timp am aloca acestei activităţi, se întâmplă ca unele obiecte sau locuri să ne scape din vedere. În niciun caz nu putem fi acuzaţi de superficialitate sau neglijenţă, ci mai degrabă de nebăgare de seamă. Pot fi lucruri foarte mici şi neînsemnate, sau locuri în care nici prin gând nu ne trece că ar putea pătrunde praful.
Citeşte şi 10 obiceiuri care duc la o locuinţă dezordonată
Peste, în, împrejurul, dedesubt, deasupra, printre, după, în faţă, în spate… vi se par cunoscute? În primul rând sunt nişte prepoziţii simple sau compuse, asta ştim! Dar mai reprezintă ceva: locurile în care trebuie făcută curăţenia! Aşa că, din moment ce acum le ştiţi, nu mai aveţi cum să daţi greş! Fiecare colţişor trebuie să răspundă ”curat” la toate aceste întrebări-prepoziţii! Dacă sunteţi gata să treceţi la un alt nivel şi să mergeţi dincolo de curăţenia săptămânală cu aspirator şi mop, iată 20 de activităţi de dereticare profundă şi pregătire a casei pentru un nou sezon!
Citeşte şi Secretele unei cameriste. Cum să faci curățenie rapid și eficient

1. Corpuri de iluminat şi lămpi

Dispozitivele de iluminat montate pe tavan, ventilatoarele şi lămpile de masă pot acumula în timp o cantitate impresionantă de praf, ceea ce le poate bloca suprafaţa şi implicit lumina. Asiguraţi-vă că fiecare corp de iluminat străluceşte doar cu ajutorul unei cârpe moi din microfibră sau al uneia speciale de praf.

2. Uşi, butoane şi mânere

Ar trebui să dureze doar câteva minute să mergeţi prin toată casa pentru a acorda butoanelor, uşilor şi mânerelor atenţia cuvenită. Nu au nevoie decât de o ştergere rapidă cu produsul de curăţare special ales pentru ele. Această mică sarcină poate face ca spaţiul dvs. să arate cu adevărat mai curat. Acordaţi uşii de la intrare ceva mai multă interes curăţând-o şi pe dinăuntru şi pe dinafară cu apă caldă, puţin detergent lichid şi un burete moale, bine stors şi uscând-o cu o cârpă moale.

3. Pete şi zgârieturi pe pereţi

Folosind o cârpă umedă, moale şi un pic de săpun sau un produs cum ar fi Magic Sponge, ştergeţi urmele de carioci, creioane colorate, sau cele de uzură. Umpleţi toate micile găuri din perete şi aplicaţi un strat de vopsea în locul respectiv.

lucruri obligatoriu de curăţat

4. Partea de sus a ramelor de la ferestre

Ramele de bază au o probabilitate mai mare de a fi curăţate în timpul unei sesiuni de curăţenie, dar ce ziceţi de porţiunile ceva mai înalte? Scoateţi scăriţa de uz casnic şi (cu grijă) ştergeţi murdăria şi praful instalate în partea de sus a ramei ferestrei şi pe muchiile superioare.
Citeşte şi 15 metode de a curăţa “imposibilul de curăţat”

5. Bibliotecile

Rafturile pline cu cărţi şi obiecte decorative pot deveni în timp destul de prăfuite. Luaţi raft cu raft scoţând obiectele de pe fiecare dintre ele, ştergeţi de praf atât raftul cât şi decoraţiunile şi cărţile praf şi abia apoi puneţi-le la loc. Dacă tot sunteţi la acest capitol ar fi păcat să nu profitaţi de ocazie pentru a face o selecţie a cărţilor (şi decoraţiunilor) care nu mai corespund cerinţelor actuale.

6. Partea covoarelor de sub mobilă

Deplasaţi mobila la o parte, rostogoliţi covorul şi aspiraţi deasupra şi dedesubtul acestuia. Pare că vă punem la prea muncă, dar când o să vedeţi ce este acolo, s-ar putea să vă promiteţi să faceţi acest lucru mult mai des!

lucruri obligatoriu de curăţat

7. Tablouri şi oglinzi

Curăţaţi fronturile de sticlă ale cadrelor şi oglinzilor, ştergând totul fără a lăsa urme inestetice. Atenţie, nu care cumva să pulverizaţi spray de praf pe suprafaţa tablourilor sau a altor obiecte decorative din pânză sau alte ţesături, întrucât este posibil ca lichidul să penetreze şi să deterioreze fotografia sau opera de artă; utilizaţi o cârpă uscată sau abia umezită.

8. Mobilier tapiţat

Scoateţi toate părţile componente ale canapelei şi aspiraţi inclusiv sub şi între perne, şi chiar cadrul acesteia. Dacă aveţi posibilitatea, rotiţi pernele canapelei pentru o uzură uniformă.

lucruri obligatoriu de curăţat

9. Cuptorul şi hota

Dacă doriţi să evitaţi curăţarea destul de anevoioasă a cuptorului, o pastă groasă din bicarbonat de sodiu şi apă aplicată şi lăsată peste noapte poate face minuni. A doua zi trebuie doar să îl ştergeţi cu apă fierbinte şi sarcina a fost dusă la îndeplinire. Grăsimea şi praful tind să se acumuleze şi pe capacul aragazului, aşa că ar fi bine să-l aveţi şi pe el în vedere.
Citeşte şi Cum să spălaţi frigiderul şi să îl păstraţi curat pentru mai mult timp

10. Aparate mici

Curăţarea cuptorului cu microunde, a prăjitorului de pâine, a blenderului şi a mixerului nu durează foarte mult, iar efectul cumulat al aparatelor mici care vor străluci de curăţenie va face şi bucătăria să strălucească la rândul ei.

lucruri obligatoriu de curăţat

11. Chitul îngălbenit

Chitul cel odată nou şi curat arată acum dezgustător? Îndepărtaţi petele şi murdăria dintre rosturi prin spălarea lor cu o perie mai aspră şi înălbitor oxigenat.

12. Interioarele sertarelor de bucătărie

Nu vă mai deranjaţi să vă gândiţi cum de a ajuns murdăria până şi aici, cel mai important lucru este să oferiţi sertarelor dvs. un nou început acum. Scoateţi totul, ştergeţi sertarele şi repuneţi toate elementele la locul lor, eventual cu o mică selecţie făcută în prealabil.

lucruri obligatoriu de curăţat

13. Recipientele pentru depozitarea produselor alimentare

Depozitarea mărfurilor uscate în recipiente închise le poate ajuta să rămână proaspete mai mult timp şi să prevină problemele legate de apariţia gândacilor. Dar asta nu înseamnă că produsele din recipiente nu se vor strica niciodată. Controlaţi conţinutul caserolelor şi borcanelor pentru a verifica prospeţimea alimentelor, verificaţi datele de expirare şi aruncaţi alimentele vechi. Pe viitor, îndepărtaţi resturile de alimente (ca de exemplu, zahăr, făină) înainte de a reumple recipientul cu produse proaspete. Consumaţi alimentele în funcţie de data expirării, având grijă ca cele mai vechi să fie folosite primele.
Citeşte şi Ghid pentru o bucătărie sclipind de curăţenie

14. Sub pat şi în spatele mobilierului

În loc să vă creaţi o rutină şi să aspiraţi de fiecare dată aceleaşi locuri, mai ales pe cele uşor de accesat, faceţi-vă un obicei din a vă vârî nasul şi acolo unde este mai greu de pătruns. Puneţi gând rău locurilor ascunse, unde praful se adăposteşte frecvent. Persoanele din casă care suferă de alergii vă vor fi recunoscători pentru efortul suplimentar!

lucruri obligatoriu de curăţat

15. Zona maşinii de spălat

Zonele de deasupra, de dedesubtul şi din jurul maşinii de spălat şi ale uscătorului tind să fie unele dintre cele mai murdare din casă. Insistaţi în jurul aparatelor şi ştergeţi inclusiv suprafeţele electrocasnicelor cu multă dăruire.
Citeşte şi Cum să scăpați de mirosurile neplăcute din casă

16. Guri de aerisire, chiuvete şi ţevi

Dacă nu doriţi să vă băgaţi la o astfel de muncă, neplăcută ce-i drept, puteţi angaja un profesionist. Indiferent de metoda pe care o alegeţi, este important să o faceţi, pentru că acumularea de murdărie în interiorul ţevilor, maşinii de spălat sau a uscătorului poate provoca pagube serioase, mult mai costisitoare decât serviciile oferite de un specialist.

lucruri obligatoriu de curăţat

17. Jucăriile copiiilor

Copiii, care explorează lumea prin introducerea diferitelor obiecte în gură, trebuie să beneficieze de curăţarea regulată a jucăriilor. Jucăriile din plastic tare se pot spăla cu apă caldă şi săpun (copiii chiar se bucură, de obicei, să ajute la această treabă), iar jucăriile moi pot beneficia de o spălare delicată în maşină (dar asiguraţi-vă că aţi verificat mai întâi etichetele). Păturicile şi animalele speciale de pluş ar trebui spălate manual şi uscate la aer.
Citeşte şi Curăţenia, prilej de joacă alături de copii

18. Pereţii de la duş şi cada

Este natural să vă concentraţi mai mult pe podeaua căzii atunci când faceţi o curăţenie mai subtilă în baie, dar pereţii se pot umple de o cantitate nebănuită de săpun şi şampon, care în timp se usucă şi devine o pată de toată frumuseţea. Pentru a maximiza puterea de curăţare a oricărui produs pe care doriţi să îl utilizaţi, lăsaţi-l să acţioneze cel puţin 10 minute înainte de clăti suprafaţa.

lucruri obligatoriu de curăţat

19. Rafturile din baie

Şamponul, loţiunile şi săpunurile lichide se pot scurge pe rafturi, în dulapul cu medicamente, sub chiuvetă sau pe cadă. Daţi băii dvs. un nou aspect şi şansa la o viaţă mai bună, eliminând toate produsele, ştergând rafturile şi apoi returnând numai elementele pe care le utilizaţi.
Citeşte şi 8 cele mai murdare locuri din baie

20. Ecranele televizoarelor şi ale calculatoarelor

Ecranele de calculator şi de televizor cu ecrane plate pot deveni neplăcute din punct de vedere estetic din cauza urmelor de degete şi a prafului care se acumulează în timp. Achiziţionaţi un spray special de curăţare sau şerveţele pentru monitoare şi ştergeţi toate ecranele întâlnite n cale. Utilizaţi un spray cu aer comprimat pentru a curăţa firimiturile din tastatură.

Eh, cam aşa ar trebui să arate o curăţenie adevărată!

lucruri obligatoriu de curăţat

Articolul 20 de lucruri pe care să nu le scăpaţi din vedere când faceţi curăţenie a fost publicat prima dată pe
Edifica.

Via: https://edifica.ro/practic/curatenie/20-de-lucruri-obligatoriu-de-curatat/

Comentarii