15 lucruri pe care trebuie să le cureți mai des


15 iunie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Gabriela Rubtov

Atunci când va ocupați de curățenia casei, este normal să aveți în vedere aparatura electrocasnică, mobila și diferitele obiecte din bucătărie, domitoare, living și baie. Pentru a avea un cămin îngrijit și confortabil, curățenia săptămânală și cea zilnică fac parte din rutină. Casa trebuie să arate bine nu doar de sărbători ci în fiecare zi. Este de înțeles că anumite lucruri se curată mai des, dar poate nu v-ați gândit la toate. Unele dintre ele „scapă” ochiului vigilent și întrețin mizeria și bacteriile.

1. Mânerele ușilor

Pare evident că trebuie curățate, însă nu toată lumea acordă importanța cuvenită clanțelor și mânerelor. Des utilizate, în afară de aspectul inestetic lăsat de murdărie și praf, ele sunt acoperite de bacterii și microbi care trebuie înlăturați folosind nu doar produse de igienizare ci și dezinfectanți. Ștergeți bine clanțele și mânerele cu o cârpă înmuiată în soluție dezinfectantă sau clor. Asftel veți menține sănătatea tuturor membrilor familiei.

2. Pernele

Esențiale pentru dormit, pernele sunt nelipsite din interiorul casei, în pat dar uneori și pe canapea, pe fotolii, etc. Comode și plăcute, le folosiți zilnic dar este important să le păstrați cât mai curate, deoarece pot asunde bacterii dăunătoare dacă nu sunt spălate și curățate des. În funcție de compoziție, pernele pot fi spălate la mașină sau curățate chimic la spălătorie.

Citește și Sfaturi pentru spălarea și întreţinerea pernelor

3. Mașina de spălat și uscatorul de rufe

Considerăm că mașina de spălat e curată. Așa gândim atunci când știm că se umple cu apă, conține detergent, balsam și parfumuri menite să ne facă rufele moi, pufoase și curate. Și mașină de spălat trebuie curățată des, deoarece depunerile de murdărie și tartru împiedică buna funcționare și rufele nu se mai spală bine. Curățați interiorul și exteriorul cu produse speciale și mențineți și igiena furtunelor.

4. Telecomenzile

Printre cele mai folosite obiecte din casă, telecomenzile sunt atinse zilnic și dacă nu sunt igienizate corect devin o sursă periculoasă de microbi. Ștergeți bine exteriorul cu șervețele speciale pentru curățat obiectele electrocasnice și evitați pătrunderea lichidelor în interior.

5. Covorașele de la baie

Covorașele de la baie rețin ușor apa și uneori prind mucegai pe dedesubt. Trebuie curățate des și apoi uscate corespunzător. În funcție de material, alegeți metoda potrivită pentru curățare.

6. Telefoanele mobile și cel fix

Le ținem tot timpul alături, le folosim intens cu toate acestea nu le curățăm atât de des pe cât ar trebui. Sunt obiecte care trebuie curățate des cu gel special antibacterian sau șervețele umede destinate acestor obiecte electronice. Dacă le menținem curate se reduce riscul diferitelor boli care se pot transmite, inclusiv afecțiuni dermatologice. Lipind telefonul de obraji și ureche, este mereu în contact cu pielea, aceasta fiind o sursă de microbi.

7. Coșul pentru rufe

Deși ne ajută doar la colectarea rufelor murdare în vederea spălării lor, și acesta trebuie menținut curat și igienizat. Dacă e vorba de un coș special din plastic, spălați-l des și păstrați-l curat, evitând astfel să devină purtător de bacterii.

8. Găleata pentru gunoi

Curățarea zilnică a găleții de gunoi este obligatorie. Chiar dacă folosiți saci de plastic și pare curată în interior, microbii și bacteriile se găsesc acolo și contaminează totul. O curățenie exemplară a găleții va reduce și mirosurile neplăcute, iar păstrarea acesteia trebuie făcută într-un loc separat, eventual închis, pentru a nu împrăștia microbi.

9. Tastatura calculatorului

Fie că e vorba de laptop sau computer, tastatura este folosită zilnic și trebuie păstrată igienizată. Curățați-o înainte de a vă așeza să lucrați, este un gest benefic pentru sănătatea dumneavoastră.

10. Chiuvetă de la bucătărie

Vasele spălate zilnic înseamnă o cantitate mare de grăsimi, resturi menajere și apă cu reziduuri. La sfârșitul zilei spălați și dezinfectați chiuveta cu lichid special, pentru a nu rămâne nicio urmă de murdărie. Nu lăsați niciodată vase murdare peste noapte, e bine să lăsați chiuveta goală și curată.

11. Uscătorul de vase

Suportul de plastic unde lăsați vasele și tacâmurile la uscat se murdărește zi de zi, chiar dacă aparent acolo doar se scurg obiecte curate. Trebuie curățat periodic cu detergent și șters bine, altfel acumulează bacterii și chiar mucegai.

12. Canapeaua

Orice canapea , indiferent că este acoperită cu material textil sau piele, trebuie întreținută. Obiceiul de a o acoperi cu cuverturi sau pături nu este unul bun, deoarece acumulează mai mult praf și atrage murdăria. Faceți-vă un obicei din a curăța canapeaua cât mai des, pentru a menține frumusețea și confortul ei. Este o piesă de mobilier importantă și trebuie să fie și atrăgătoare.

13. Păturile

Cuverturi, pături, pleduri, toate trebuie spălate cu regularitate. Dacă par dificil de curățat, puteți să le duceți la curățătorie periodic. Când le cumpărați, alegeți pături care se spală ușor la mașina de spălat. Cele din blană artificială se curăță chimic.

14. Întrerupătoarele de curent

Fiecare casă are cel puțin un întrerupător în fiecare cameră. Stingem și aprindem lumninile de câteva ori pe zi… și nu ne spălăm de fiecare dată pe mâini înainte. Întrerupătoarele trebuie șterse cu soluții de curățat speciale, în funcție de materialul din care sunt confecționate, atât pentru aspectul pereților cât și pentru igienă.

15. Perdeaua de la duș

Mereu udă și pătată din cauza apei și produselor de igienă folosite, aceasta se murdărește rapid. Curățarea periodică vă ferește de microbii care se simt confortabil în mediul umed. Chiar dacă o igienizați des, perdeaua de duș trebuie inclusă în categoria „consumabile” și să o schimbați periodic. Această schimbare poate fi de bun augur, un element de împrospătare a designului băii.

Acum, că ştiţi care sunt lucrurile de care ar trebui să nu uitaţi când faceţi curăţenie, cu siguranţă veți oferi căminului un aspect mai plăcut, un aer proaspăt și confortul pe care îl meritați. Păstrați curățenia, igienizaţi periodic locuinţa, iar starea de sănătate a membrilor familiei va fi perfectă. Reduceţi riscurile de alergii, astm, infecții microbiene, iar casa va străluci de curățenie!

Articolul 15 lucruri pe care trebuie să le cureți mai des apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/practic/15-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-cureti-mai-des/

Comentarii