10 obiceiuri care duc la o locuinţă dezordonată


22 iunie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Gabriela Rubtov Rutina zilnică și obiceiurile pe care le-am adoptat fac parte din viață. Chiar și cei mai creativi și liberi dintre noi, trăim într-un ritm impus de familie, job, îndatoriri sociale. Pe nesimțite se instalează anumite obișnuințe nocive care vor transforma casa într-o locuință dezordonată și greu de locuit.
Citeşte şi Cum să dezvoltați obiceiuri sănătoase și să le mențineţi
Multe reședințe superbe ca locație, design și amenajare, se pierd în timp datorită proprietarilor neglijenți care au anumite obiceiuri ce distrug treptat casa. Trebuie să țineți cont că aceste sfaturi se aplică atât caselor și vilelor de mari dimensiuni, dar și apartamentelor mai mici, în funcție de situație.

1. Umblați încălțați în casă

E un scenariu tipic. Veniți acasă obosiți și intrați cu încălțămintea de afară. Până în bucătărie, doar. Apoi uitați, și faceți turul casei încălțați, aducând praf și murdărie de afară. Chiar dacă e vară și nu e vorba de noroi, încălțămintea de afară nu trebuie folosită în interiorul locuinței.

Soluția: Puneți un pantofar la îndemână, exact la intrare, și schimbați-vă în papuci imediat ce ați intrat. În acest mod vă protejați covoarele și vă respectați igiena casei. Obișnuiți-va și copiii sau musafirii să se descalțe la intrare. Nimeni nu refuză papuci confortabili și curați după o zi obositoare.

2. Lăsați cățelul sau pisica pe canapea

Animalul de companie fie pisică sau cățel, est mereu prezent în casă, pe canapea, fotoliu sau chiar în pat? În scurt timp, veți avea o casă plină de păr și scame, iar animalul de companie se va obișnui să își revendice locul dumneavoastră. Chiar dacă stă în casă, și doarme înăuntru, cățelul sau pisica nu trebuie acceptați pe canapea sau în pat. Veți schimba și spăla mult mai des așternuturile și păturile iar părul de animal va fi oricum pretutindeni.

Soluția: Acoperiți canapeaua și fotoliile cu huse iar patul cu o cuvertură ușor lavabila. Încercați să restrangeti accesul animalului de companie la mobile și la locurile pe care le folosesc oamenii. Este simplu să achiziționați o saltea specială din pet-shop și să învățați treptat animalul că acesta este locul său. Nu va mai urca pe canapea și nu veți avea de spălat des huse și învelișuri de mobile.

3. Păstrați pliculețele de ceai folosite

Iată un obicei des întâlnit, dar neigienic și care oferă un aspect neplăcut bucătăriei. Există tendința de a refolosi câte un pliculeț de ceai sau cel puțin nu este aruncat imediat după folosire fiind păstrat undeva pe o farfurioară în bucătărie. Cu timpul se acumulează noi pliculețe iar dezordinea se va completa cu murdăria pe care o lasă lichidul scurs din ele.

Soluția: Este clar că nu veți refolosi pliculețele, deci ele trebuie aruncate fără milă. Obișnuiți-vă și membrii familiei să facă același gest și să îndepărteze imediat după folosire pliculețele umede. Este o practică care va menține bucătăria mai curată și mai plăcută.

4. Țineți hainele aruncate pe scaune

Da, este adevărat, fiecare din noi are un scaun cu această destinație tristă, ce păstrează aruncate la întâmplare hainele purtate în ziua respectivă. Este un obicei care în timp tinde să dăuneze nu doar hainelor ci și aspectului general al camerei. Chiar dacă este vorba de intimitatea dormitorului, un astfel de scaun cu haine puse aiurea pe el dă o imagine dezagreabilă încăperii.

Soluție: Sortați zilnic hainele, cele curate își au locul în garderobă, în dulap sau cuier, dacă e vorba de paltoane, mantouri sau pardesiuri. Cele murdare trebuie puse în coșul cu rufe murdare fără întârziere, nu le veți purta încă o dată așa că nu are sens să le țineți “la îndemână”. Veți aglomera încăperea dacă expuneți haine, fie și pe umerașe. Păstrați ordinea și hainele vor fi menținute în stare bună mai mult timp. Spălate și călcate ritmic, ele își păstrează forma și frumusețea.

5. Depozitați greșit produsele de curățenie

Baia arată ca un depozit de produse cosmetice? Dacă obișnuiți să păstrați amestecate diferite produse de curățenie, tuburi folosite și cutii goale, curând veți avea nu doar un aspect dezordonat dar și un miros neplăcut. Nu veți găsi niciodată ce căutați, dacă nu are fiecare locul său.

Soluție: Alegeți un loc anume și instalați un dulăpior sau un raft anume dedicat produselor de curățenie. Sortați cosmeticele de alte produse. Faceți ordine periodic și aruncați produsele uzate , cutii cu resturi ce nu se mai pot folosi. Reînnoiți periodic stocul de produse de curățenie: detergent, lichid de spălat gresia, parchetul, geamurile, lavete și prosoape. Evitați obiceiul de a fabrica cârpe din orice bucată de material la îndemână. Aruncați fără milă cârpele murdare și înlocuiți-le cu lavete simple. În acest mod baia și debaraua vor avea un aspect ordonat și veți ține la îndemână tot ce vă trebuie.

6. Nu terminați niciodată curățenia în casă

Este un obicei care duce în timp la dezordine și la un aspect urât al locuinței. Se adaugă și efortul inutil, atunci când munciți doar pe jumătate. Dacă e vorba de o reședința mare, se întâmplă să acordați atenție doar unor zone, pentru că par mai importante: baie, bucătărie, sau camera copiilor. Dar și livingul, holul sau dependințele au nevoie să fie igienizate periodic. Lipsa de timp sau de răbdare conduce curând la haos, la o casă dezordonată și murdară.

Soluție: Alocați o zi întreagă curățeniei generale și apoi gândiți eficient cum veți curăța fiecare încăpere. Alocați timp egal și asigurați-vă că terminați fiecare zonă de curățat. Nu lăsați lucrurile neterminate, evitați să fiți deranjați din treabă și veți vedea că satisfacția de a avea o casă curată și ordonată este de neprețuit.

7. Nu vă puteți abține să nu colecționați lucruri

Iată un obicei care pare unul bun dar sfârșește prin a vă umple casa de obiecte inutile. La început, o colecție pare un hobby nevinovat, dar în timp, de exemplu fotografiile de vacanță invadează toți pereții, magneții de frigider nu mai încap pe suprafața de metal sau obiectele năpădesc toată casa. Indiferent ce anume colectionaţi, trebuie să ocupe un spațiu bine delimitat și să nu fie prezente în toată casa, fiindcă oferă un aspect dezordonat și neplăcut.

Soluție: Dedicați colecției o anume cameră și un spațiu special. Fie că este vorba de un dulap, polițe suspendate sau cutii, tot ceea ce colectionaţi trebuie ținut într-un singur loc. Avantajele unei amenajări ordonate vă dă posibilitatea de a vă găsi ușor obiectele de care aveți nevoie și nu veți ocupa mult spațiu. Periodic, fixaţi o zi în care să faceți curățenie și ordine printre obiectele colecționate. Aruncați ce nu vă este necesar sau încercați schimburi cu alți colecționari, prin intermediul internetului sau la târguri de profil.

8. Țineți condimentele peste tot în bucătărie

Un obicei ce pare inofensiv, oricum toată lumea procedează la fel… Curând veți avea bucătăria și cămara ticsite de cutii și pliculețe în care același tip de condiment se regăsește în mai multe variante. Un amestec de produse în care nu veți mai găsi niciodată ce vă trebuie. Vi s-a întâmplat deja să căutați cu disperare sarea și să o idenficaţi în final în cutia pe care scria “Orez”? Multe gospodine păstrează un anume haos în bucătărie, convinse că doar ele se pot descurca și orienta în acest univers culinar. Este o greșeală, fiecare membru al familiei trebuie să știe unde se găsește orice produs și să îl poată folosi la nevoie.

Soluția: Organizați rafturile și sertarele în așa fel încât fiecare condiment sau produs să aibă locul său. Alegeți borcane sau cutii care permit etichetarea, scrieți clar pe fiecare ce conține și , mai ales, nu încurcați borcanele. Nu păstrați vechi pliculețe cu conținut expirat, aruncați periodic tot ce nu folosiți. Este o plăcere să admiri un raft bine aranjat în loc să cotrobăi prin toată bucătăria după un fleac.

9. Hârtii peste tot? Biroul de acasă debordează de hârtii și cărți?

Iată un obicei cel mai adesea “moştenit” de la job. Încojuraţi de acte și documente, acasă reproducem același model. Dezordinea domnește și nu găsiți niciodată ce aveți nevoie. Biroul arată că un câmp de luptă, cărțile stau dezordonate. Chiar dacă e vorba de un spațiu personal, biroul și masa de lucru trebuie să arate bine. Lucrurile puse în ordine inspiră la o muncă organizată. Mental, un birou ordonat va ajută să gândiți clar.

Soluție: Alocați o zi pe săptămâna pentru a vă aranja biroul. Locul cărților, chiar și cele folosite zilnic, este în bibliotecă sau în rafturi. Păstrați pe birou strictul necesar și depozitați în sertare ce nu aveți nevoie pe moment. Dacă nu dispuneți de mult loc, atunci apelați la cutii de depozitare. Un birou frumos organizat va ajută să lucrați mai eficient.
Citeşte şi 5 beneficii ale unui birou curat şi ordonat

10. Aveți o grădină neîngrijită sau ghivece de flori nearanjate

Chiar și iubitorii florilor se întâmplă să neglijeze grădina. Buruieni, plante crescute peste măsură, toate deranjează vizual și fizic. Dacă stați la bloc, atunci poate balconul este un spațiu invadat de ghivece puse dezordonat, flori uscate sau ofilite. Indiferent de sezon, o grădină neglijată arată trist și deprimant. Chiar dacă nu dispuneți de timp, există soluții ca locul să fie cât de cât aranjat.

Soluții: Dacă nu vă ocupați de grădină în mod sistematic, puteți încerca să puneți doar gazon. Iarba tunsă periodic dă un aspect mai frumos decât florile neîngrijite sau tufele cu frunze crescute dezordonat. În balcon, păstrați doar câteva ghivece și îngrijiți-le periodic. Multe flori înseamnă timp, iar dacă nu are cine să se ocupe de ele, mai bine dăruiți-le vecinilor, se vor bucura.

În concluzie, înlăturați și corectați obiceiurile nocive și veți avea mereu o casă ordonată, frumoasă și comodă de locuit. Bucurați-vă de căminul dumneavoastră în tihnă și curățenie!

Articolul 10 obiceiuri care duc la o locuinţă dezordonată apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/practic/10-obiceiuri-locuinta-dezordonata/

Comentarii