10 idei pentru a transforma jucăriile vechi în obiecte de decor inedite


5 iulie 2018 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Casa și GrădinaBy Elena Barsan Într-o familie cu copii se adună de-a lungul anilor tot felul de lucruri, dar mai ales jucării dintre cele mai diverse.

Încă din perioada primelor luni de viață, părinții au tendința de a cumpăra tot felul zornăitoare, animăluțe de cauciuc sau jucării gingivale. Mai vin în vizită și familia, prietenii, cunoștințele, care mai aduc și ei câte ceva. Și uite așa, an după an, te pomenești că ai transformat locuința într-un fel de fortăreață, luptându-te să pătrunzi dintr-o cameră în alta printre cutii, cutiuțe, saci, coșuri de depozitare de care te împiedici la tot pasul. Unde mai pui că, odată ce crește micul omuleț, împrăștie cu o viteză uluitoare prin toate colțurile casei obiectele cu pricina, fără a se obosi să le și adune. În plus, multe dintre ele nu mai prezintă interes odată cu trecerea la o nouă vârstă.

Ce faci? Parcă nu se mai termină ziua tot adunând mașinuțe, trenulețe, păpuși, trusă de doctor, pistoale, cuburi, lego …
Te enervezi și… gata! Le pui în saci și începi să te interesezi în stânga și-n dreapta unde să le plasezi.

Există totuși și alte soluții pentru a „scăpa” de o parte dintre jucăriile care nu mai sunt în atenţia copilului de mult timp sau care au mici stricăciuni, iar unele dintre acestea sunt cu adevărat ingenioase.

Animăluţele de cauciuc

Seria de animale „wild safari” sau cea cu dinozauri se poate transforma într-un mod fantastic, dacă ai un pic de imaginație, răbdare și bineînțeles câteva materiale. Iată ce poți realiza:
1. Mini-ghivece

Iată mini-ghivecele cu plante pentru camera copilului sau pentru orice alta zonă din casă. Fiind micuțe, ocupă foarte puțin spațiu și sunt ușor de manevrat, putând fi mutate cu regularitate oriunde dorești.

Dacă le realizezi pentru camera copilului acestea se vor integra perfect în designul existent, aducând un plus de culoare și prospețime. Plantele recomandate să le folosești sunt mini suculentele sau florile de piatră cum mai sunt numite ce își extrag mare parte a apei din atmosferă. Pot fi deasemeni utilizate în bucătărie plantând în ele câteva seminţe de verdeţuri (pătrunjel, mărar) sau condimente pe care sa le ai tot timpul proaspete (busuioc, cimbru, rozmarin, salvie).

Ardeiul iute pitic este o alta variantă pentru aceste mini-ghivece, planta fiind foarte scundă, cu fructe mici ce cresc vertical în sus, de formă triunghiulară şi în general de culoare galbenă.
2. Suporturi de lumânări

Tot aceleaşi animăluțe se pot transforma în cele mai reușite suporturi de lumânări. Ai nevoie doar de floricelele acelea mici din plastic în care se montează lumânările de tort, un spray de bronz (primer) sau chiar și vopsea acrilică și un cutter.

Rezultatul final este fantastic. Le poți utiliza ca atare chiar la ziua copilului, realizând cu ajutorul lor un design unic pentru tort cu o tematică deosebită și atractivă pentru cel mic sau pot fi folosite pe masă în dreptul fiecărui invitat, cu numele acestuia atașat de câte un exemplar.
3. Ornamente de Crăciun

Vopsite în auriu, argintiu sau chiar alamă, micile jucării pot deveni cele mai frumoase decorațiuni pentru bradul sau masa de Crăciun.

Coronița tradițională sau crenguțele de brad pot fi și ele împodobite cu aceste elemente hand made.
4. Veioză cu figurine sau Lampă de jucărie

Conceptul și realizarea acesteia aparține designerului Ryan McElhinney. Acesta a adunat și reciclat o serie de figurine pe care le-a aranjat și îmbinat după anumite reguli în primul rând de ordin estetic. Rezultatul final echivalează cu o operă de artă. O serie de eroi cum ar fi Buzz Lightyear, Spider Man, Thing, TMNT si alții pot fi recunoscuți cu ușurință și dau impresia unei lupte comune pentru reuşita binelui simbolizat de lumina becului.
5. Recipiente pentru cosmetice
A venit momentul să folosiți borcanele de sticlă și în alte scopuri, nu doar la bucătărie pentru conservele de iarnă.

Nu cred ca există vreo femeie care să nu aibă în casă strictul necesar de produse cosmetice şi de întreţinere. Pentru a le păstra în condiţii optime de igienă şi pentru a fi tot timpul la îndemână există o variantă simplă şi uşor de realizat pentru orice doamnă. Vă puteţi relaxa şi juca într-un weekend construindu-vă singure aceste obiecte.

Puteți realiza cele mai inedite dar și elegante recipiente de păstrare a diferitelor produse cosmetice, a dischetelor de curățare a tenului, alegând câteva borcane de mărimi şi volum diferit. După o curăţare şi degresare prealabilă, lipiţi pe capacul borcanului figurina aleasă, după care, cu un spray auriu sau orice culoare doriţi, le vopsiţi şi veţi obţine un ornament deosebit. Pentru o păstrare îndelungată a culorii sau bronzului le puteţi lăcui ulterior.

Cuburile de lemn

6. Mini-cuiere pentru hol sau zona de intrare

Ideea a fost lansată de un studio de design din Hanovra, care prin designerul Kerstin Reilmann și arhitectul Berit Lüdecke a vrut să creeze un sistem de agățători pentru holul de la intrare, realizabil în mai puțin de o oră, foarte eficient și cu costuri reduse.

Aveți nevoie de un set de cuburi de lemn, o bormașină, șuruburi, vopsea (specială pentru lemn sau acrilice) și pensulă. După ce găuriți cuburile și introduceți șuruburile vă puteți ocupa de vopsirea lor în culoarea sau culorile preferate. După uscare le puteți monta ori în linie la o distanța potrivită unele faţă de altele, ori asimetric ca și cum ar fi aruncate pe perete.

Piesele de lego

7. Suportul de tabletă realizat din piese lego

Dacă pană acum ați realizat impreună cu copilul dvs tot felul de construcții, mașinuțe, macarale, stații de poliție și lista poate continua, vă puteți declara constructor de lego cu ceva experienţă. Pentru a utiliza tableta mult mai ușor fără a fi nevoiți să stați cu ea în mână, puteți concepe un suport inedit realizat din piese lego.

Suportul poate fi fix sau reglabil pentru o vedere cât mai clară asupra ecranului. Îl puteți realiza din piese de aceeași culoare sau dacă doriți să fie mai vesel puteți folosi piese colorate.
8. Suport pentru ustensile de bucătărie

Un suport pentru ustensilele de bucătărie (tel, linguri, spatule), vesel şi colorat poate schimba înfăţişarea zonei de lucru. Fiind realizat din piese de lego, din plastic, poate fi usor întreţinut şi curăţat.

9. Tacâmurile cu mânere din piese lego

Transformă momentul servirii mesei pentru cei mici într-o joacă a culorilor. Poți îmbrăca mânerele tacâmurilor în piese de lego viu colorate care să îi îmbie pe prichindei să mănânce și alimente la care fac mofturi. Cum ar fi să le spui că furculița roșie trebuie să mănânce roșii ca să-și păstreze culoarea sau că bucata de brocoli vrea să fie mâncată cu furculița verde, iar limonada din pahar vrea să fie amestecată cu linguriță galbenă. Jocuri de acest gen prind foarte bine la cei mici. Încearcă și tu și s-ar putea să ai scucces.
10. Mânerele mobilierului realizate din jucarii
Mobilierul din camera copilului poate deveni mult mai atractiv folosind in loc de mânere pentru uşi şi sertare diverse jucării, în funcţie de imaginaţia fiecăruia şi de tipul de cameră, adică pentru fată sau băiat.

Pentru camera băieţilor alegeţi maşinuţe de lemn sau chiar de fier, de aceeaşi culoare sau de culori diferite.

Pentru fetiţe puteţi alege inimioare, flori, fluturaşi sau un mix de animaluţe.

Cele 10 idei de transformare a jucăriilor în obiecte decorative sunt doar câteva din multitudinea de variante inspiraţionale. Dacă îți place să realizezi lucruri hand-made, cu siguranță imaginația te va ajuta să găsești și alte utilizări la fel de interesante.
Citeşte şi Decoraţiuni handmade pentru grădină
Articolul 10 idei pentru a transforma jucăriile vechi în obiecte de decor inedite apare prima dată în Edifica.

Via: https://edifica.ro/stil-de-viata/decoratiuni-handmade-din-jucarii/

Comentarii